oro
Użytkownik
 Fresh Boarder
| Posty: 2 |   | Oklaski: 0
|
Wycieczka do Wiednia (sierpień 2006)
Jak już nieraz czytałem w Internecie, dla uniknięcia zbytnich kosztów, warto wybrać się na wycieczkę do Wiednia poprzez Bratysławę. Są organizowane autokarowe wycieczki zbiorowe z różnych miast Polski, które wykorzystują ten sposób. Np. z Karpacza, Polanicy i Zakopanego, przy czym wycieczki jednodniowe są dość męczące - np. wyjazd o północy i takiż powrót (ok. 150 zł od osoby). Ponieważ byliśmy już właśnie na terenie Słowacji, mieliśmy samochód i było nas troje, więc wybraliśmy formę indywidualną. Moje doświadczenia są następujące (sierpień 2006). Jechałem autostradą od Żyliny (po pobycie w uroczym zakątku górskim w Małej Fatrze). Za Żyliną autostrada jest w rozbudowie i jedzie się z początku powoli, ale już od mniej więcej po 20 km - normalnie, tj. wg przepisów słowackich 130km/h. Stosunkowo mało samochodów przekracza tę szybkość. Winietka tygodniowa kosztuje 150 SK i trzeba ją mieć (tylko autostrady). Innych opłat ani punktów ich pobierania nie ma na trasie, dzięki temu nie spowalnia się ruchu. W Bratysławie wybraliśmy uprzednio (przez Internet) hotelik na przedmieściach, by było taniej. Nie zależało nam na luksusach, ponieważ celem naszym był jednodniowy pobyt w samym Wiedniu i dwa noclegi na Słowacji - przed samą wycieczką i przed powrotem do Polski. Wystarczyła rezerwacja telefoniczna na 2 dni wcześniej. Był to skromny hotel Avion we wschodnio-północnej części miasta (Trnavka), blisko lotniska i kompleksu marketów (Hypernowa - wygodne zakupy do godz.21., IKEA i inne). Prawdopodobnie przerobiony z budynku przemysłowego, trąci czasami socjalizmu, ale za to wystarczający i łatwy do znalezienia, gdy wjeżdża się do miasta autostradą. Za mały apartament dla 3-osobowej rodziny: 2 pokoje, kuchenka z lodówką i grzejnikami elektrycznymi, natryskiem i oddzielną ubikacją - 1200 SK za dobę plus 60 SK taksy turystycznej. Po południu zwiedziliśmy uroczą starówkę, przy czym nie mieliśmy kłopotu z zaparkowaniem prawie w centrum (ogólnie jest trudno lub drogo) - dzięki szczęśliwemu trafieniu na małą uliczkę za parkiem obok... pałacu prezydenckiego (sic!), gdzie nie było żadnego zakazu parkowania. Jako sposób dotarcia do Wiednia wybraliśmy pociąg, by uniknąć kosztów i kłopotów z parkowaniem w mieście. To, co chcieliśmy zobaczyć, to jest głownie centrum (Inner Ring) było dostępne pieszo. To rozwiązanie było korzystne też dlatego, że kupiliśmy w Bratysławie tzw. Kombi Ticket (w dwie strony), który oprócz dowozu gwarantował nam przejazdy komunikacją miejską w Wiedniu. Koszt 290 SK za bilet. Dzięki temu łatwo dostaliśmy się potem do Schonbrunn, Prateru i ONZ City. Pociągi odchodzą co godzinę, jadą ok. 60 minut, nie są zatłoczone, mkną cichutko i miękko - rewelacja. Na dworzec sprzed hotelu wygodnie dojeżdża się na Dworzec Główny w 20 minut autobusem 152. W Wiedniu z Dworca Sudbahhof już blisko jest do pięknego Belwederu, po nim do placu Karola z pięknym kościołem i dalej - wg typowej trasy jednodniowej - przez plac przy katedrze św. Stefana, Hofburg itd. Jeśli ktoś chce zobaczyć bogactwa pałacowe - doradzamy wybór jednej z wycieczek w Hofburgu, natomiast jeśli ktoś woli zobaczyć pamiątki dotyczące codziennego życia Franciszka Józefa (biuro, apartamenty codzienne, miejsce gdzie zmarł itp.) plus piękny park i pałac (ale prawie tylko rokoko), to polecamy Schonbrunn. W obu miejscach bilety są dość drogie i zaczynają się od 8,9EURO. Do parku wstęp jest wolny, chociaż informacje przy kasie mogą zmylić. Wchodzi się nie przy wejściu głównym, ale z boku - w pewnej odległości. Na dalsze dystanse w Wiedniu polecamy metro. Z wieczornego Prateru wygoniła nas ulewa. Wieczorne doświadczenia były w ogóle gorsze (ale może pouczające dla innych): okolice metra przy Praterze - gorszące scenki z udziałem pijanych robotników z Polski, powrót pociągiem - jak się okazało na inną stację w Bratysławie - Pietrzałkę (południowy kraniec), na tyle oddaloną od naszej kwatery, że pogonieni deszczem skorzystaliśmy z taksówki, która nie była tania - prawie 500 SK. W Wiedniu jest bardzo dużo miejsc do zwiedzania, szkoda, że mieliśmy mało czasu...
Leszek Korolkiewicz PS. Trochę refleksji ogólnych o Słowacji i o niektórych szczegółowych doświadczeniach z pobytu wakacyjnego tamże opisałem na www.L-earn.net/index.php?id=388 W tymże dziale (http://l-earn.net/index.php?id=27 , chociaż generalnie jest poświęcony myśleniu i mentalności różnych nacji ) są jeszcze krótkie podobne refleksje z podróży do Chin i Finlandii.
TWOJE DOBRE STRONY: serce, umysł, efektywność... www.L-earn.net
|
|
|
Zaloguj się aby wysłać post.
|
JurekBin
Użytkownik
 Junior Boarder
| Posty: 5 |   | Oklaski: 0
|
Ale po co tak komplkować? Z Warszawy przez Kraków, Katowice do Wiednia jeździ 2 razy dziennie expres; niecałe 8 godzin jazdy. Bilet kupowany w Wiedniu w obie strony to około 120 euro, czyli pewnie Polsce podobnie, to tak jak 2 baki benzyny.
Tygodniowy bilet na metro/tramwaje/autobusy - 12.50 euro - ważny zawsze od poniedziałku do niedzieli!. Nie można kupić sobie tygodniowego od środy na przykład.
Są też bilety np dzienne, iluś godzinne. itd. Zwykły przejazd (ważny godzinę, jest drukowana godzina skasowania) kosztuje 1.50 euro
Jurek
Photo Galleries Web Sites Design Model Ship Building Photo Etching
|
|
|
|
oro
Użytkownik
 Fresh Boarder
| Posty: 2 |   | Oklaski: 0
|
JurekBin napisał: Ale po co tak komplkować? ...
Co do komplikacji - zgadza się. Ale kosztowo (wg podanych danych) to 120 Euro x 4 zł/E x 3 osoby = 1440 PLN bez noclegu i przejazdów lokalnych, a my wydaliśmy z dwudniowym hotelem prawie 4 razy mniej. Poza tym juz bylismy na Slowacji (na prowincji) oraz chcieliśmy zobaczyć Bratysławę i jeszcze sporo po drodze...
TWOJE DOBRE STRONY: serce, umysł, efektywność... www.L-earn.net
|
|
|
|
Mira
Użytkownik
 Fresh Boarder
| Posty: 4 |   | Oklaski: 0
|
A czy do Wiednia lataja jakies tanie linie lotnicze? Kiedys byly takie austriackie linie NIKI chyba, ktore lataly na trasie Warszawa-Wiedeń. A teraz nie wiem. Moze samolotem nie wychodzi tak drogo?
|
|
|
|
JurekBin
Użytkownik
 Junior Boarder
|
NIKI latał... ale przestał, pewnie było zbyt mało chętnych Raz mojej żonie udało się załapać jeszcze wówczas...czyli jakiś rok temu.
Samolot... zależy czy bookujesz z przkroczeniem weekendu czy nie. Generalnie to jest podstawa ceny. Czasami kupujesz economy ticket ale z outbound w poniedziałem i powrotny w piątek - to wówczas patrzysz na najbardziej horrorową taryfę..
Jesli lecisz np. w czwartek i wracasz "już" w niedzielę, cena jest o jakieś 40% tańsza. Krytyczna jest noc z soboty na niedzielę. Porównując ceny AUA (Austrian) i LOT .. są podobne i z reguły jedne i drugie sprzedają sobie nawzajem pule biletów i będzie jakieś 250-400 euro. Zawsze pamiętaj o opłatach lotniskowych a one potrafią człowieka osłabić.
Z drugiej strony... 250 euro za samolot to nie tak drogo.. Pociąg z Wiednia w obie strony 2ga klasa to jakieś 150 euro (kupowany po w Wiedniu)
Jurek
|
|
|
|
gabi
Użytkownik
 Fresh Boarder
| Posty: 3 |   | Oklaski: 0
|
Mira napisał: A czy do Wiednia lataja jakies tanie linie lotnicze? Kiedys byly takie austriackie linie NIKI chyba, ktore lataly na trasie Warszawa-Wiedeń. A teraz nie wiem. Moze samolotem nie wychodzi tak drogo?
Od niedawna tanie linie lotnicze Sky Europe latają z Warszawy do Wiednia. Wychodzi całkiem tanio jak się kupi bilet w promocji.
|
|
|
|
JurekBin
Użytkownik
 Junior Boarder
|
20 listopada 2007... czyli za niecały miesiąc zostanie otwarta do końca autostrada miedzy Wiedniem i Bratisławą.
Już nie trzeba zjeżdżać z A4 jadąc w kierunku granicy słowackiej. Jadąc po austriackiej części do samej granicy zajmie mniej niż 30 minut.
Pozdrawiam Jurek
|
|
|
|
irokez
Użytkownik
 Junior Boarder
| Posty: 9 |   | Oklaski: 0
|
gabi napisał: Od niedawna tanie linie lotnicze Sky Europe latają z Warszawy do Wiednia. Wychodzi całkiem tanio jak się kupi bilet w promocji.
Niestety linie Sky Europe wycofały sie z Polski i już nie doleci się niemi ani do Wiednia, ani nigdzie indziej. Szkoda. Miałem przyjemność skorzystać i chwaliłem sobie.
|
|
|
|
|