Bilety lotnicze Relacje z podróży
Czytaj pocztę Noclegi Wycieczki
Forum Fotoreportaże
      BiuletynBiuletyn   RejestracjaRejestracja
WycieczkiNoclegiBilety lotniczeCzartery jachówTargi turystycznePogodaGrupy dyskusyjne
Start arrow Forum

Podróż po krajach europejskich ! - 2008/02/16 12:05 Zaloguj się aby wysłać post. 
norbikls
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph
Oklaski: 0

Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Witam, Od dłuższego czasu planujemy wyjazd swoim samochodem w cztery osoby po europie. Ustanowiliśmy taką mapke przez ktore państwa,miasta wartoby było pojechać zobaczyć itp :oto ta mapka.

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was jechał już kiedyś po europie jakie są ceny cempingów wyzywienia przejazdów przez autostrady, jakie ubezpieczenie warto wykupic aby mieć pomoc na terenie całej europy, (słyszałem, że chyba we francji na jednym rondzie jest pierwszeństwo na innym juz nie), cała podróz będzie miała około 6000 km Planujemy wyjazd na ok. 3 tygodnie. Może macie jakieś ciekawe przewodniki z adresami pól namiotowych cempingów etc. Pozdrawiam i prosze o odpowiedzi
    Zaloguj się aby wysłać post. 

Reklama

O:Podróż po krajach europejskich ! - 2008/03/01 16:03 Zaloguj się aby wysłać post. 
EliS
Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika Użytkownik

Expert Boarder
graphgraph
Oklaski: 3

Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Hej! Fajny plan. Na wiele pytań Ci nie jestem w stanie odpowiedzieć, ale każda informacja może się przydać

Przez Niemcy jeździsz bez żadnych opłat po autostradach. Warto zaopatrzyć się w mapkę z numerami poszczególnych zjazdów. Bardzo ułatwia orientację. I na autostradzie nie masz szansy zatankować sobie gazu, jest to możliwe jedynie w miastach. A we Włoszech podobno są inne "wejścia" do gazu niż w Polsce i bywa problem z tankowaniem, bo nie pasują.

Jeśli chodzi o ubezpieczenia, to mieliśmy jakieś podstawowe wykupione w PZU. Na autostradzie w Danii popsuł się nam samochód. Załatwianie sprawy wyglądało mniej więcej tak: zadzwoniłam do Polski na podany w polisie nr, wyjaśniłam co i jak, oni zadzwonili do swojego partnera w Danii, po niecałych 30 minutach oddzwonił do mnie dokładnie wypytując się gdzie stoimy. W ciągu godziny miał ktoś przyjechać po nas, przyjechał na szczęście wcześniej. I lawetą odwiózł nas do najbliższego warsztatu znajdującego się przy jakimś salonie samochodowym. W między czasie pani z Polski dzwoniła co jakiś czas dowiadując się co i jak. Polisa obejmowała holowanie do warsztatu (do iluś tam km) i nocleg dla 4 osób wartości do iluś Euro o ile nie da się samochodu naprawić od razu. Niestety nie obejmowała kosztu wymiany części.

Ogólnie byliśmy z niej zadowoleni, choć żałowaliśmy, że nie wzięliśmy pakietu lux, który obejmowałby i części. Wyszłoby nam dużo taniej, ale wiadomo, przed wyjazdem nie planuje się uszkodzeń samochodu, a licząc każdy grosz, wybiera się opcje tańsze.

Wyprawa do Ameryki Południowej

www.magiczny-lublin.pl - blog o Lublinie

Zdjęcia Lublina
    Zaloguj się aby wysłać post. 
Biuletyn: Imię: Email:

Nie masz konta?

Informacje o Forum
Nasi użytkownicy napisali: 747 wiadomości.
Mamy 2375 zarejestrowanych użytkowników na stronie.
Ostatnio na stronie zarejestrował się: andrzej75
Aktualnie odwiedza nas: 47 gości i 1 zarejestrowanych użytkowników.
Zarejestrowani użytkownicy on-line:  Aga (anewa)
BIULETYNKontaktO nasMapa stronyPolityka Prywatności i ZaufaniaRegulamin korzystania z serwisu
Copyright © 2006-2008 grupa eturystyka.org - Wszystkie prawa zastrzeżone;