Witam, bardzo proszę o informacje na temat cen w Meksyku. Mam sprzeczne relacje na ten temat. Słyszałam, że Meksyk jest drogi, inni twierdzą, że nie. Ile mniej więcej kosztuje lokalna komunikacja, wynajęcie samochodu, jedzenie, noclegi, normalne życie jak się jedzie tam indywidualnie, bez żadnych biur podróży? Dziękuję i pozdrawiam.
Zaloguj się aby wysłać post.
Reklama
Odp:Ceny w Meksyku - 2007/01/08 10:25
Tramp
Użytkownik Fresh Boarder
Oklaski: 0
Cześć. Meksyk nie jest super tani, ale da sie spokojnie przeżyć.
Autobus deluxe z Cancun do Mexico City to był dla mnie wydatek około tysiąca pesos czyli wtedy jakieś 100 - 110 USD Z Mexico City do Oaxaca można było dojechać za 35 USD Hotele rózne - na każdą kieszeń. Można coś znaleźć i za 4 dolary (raczej hostele) i za 10 i za 15 USD za dobę. Z cenami jedzenia nie jest najgorzej. W knajpach płaciłem około 3-5 USD. Jak się kupuje na ulicy, wychodzi taniej. Można robić zakupy w dobrze zaopatrzonych sklepach. Wychodzi jeszcze taniej. W Meksyku można całkiem rozrywkowo spędzić trochę czasu, nie oszczędzac na tequili, podróżowac na własna rekę i nie wydać majątku. Polecam.
A do tego jak już się jest w tamtych stronach, polecam jeszcze Belize i Gwatemalę.
Odp:Ceny w Meksyku - 2007/04/19 20:40
tekla
Użytkownik Fresh Boarder
Wrocilam tydzien temu z Meksyku. Zjechalismy prawie 2tys km przez 5 roznych stanow wiec jako tako mam obraz co i ile kosztuje. Bardzo jest to zroznicowane, bo jesli mamy duzo do wydania to bez problemu to zrobimy (doba w hotelu****/***** kosztuje okolo 100-120$ ale moze tez 60$ wszystko zalezy gdzie to jest, klimatyzowany samochod okolo 35-50$ za dzien+ ubezpieczenie, kolacja w drozszej knajpie z butelka wina 80-100$) wszystkie ceny podaje w dolarach bo bez problemu mozna nimi placic a przelicznik prawie wszedzie jest taki 1$-10pesos. W Meksyku jest swietnie rozwinieta siec prywatnych autobus od takich z klimatyzacja i dvd (aldo) za 140pesos do normalnych czytaj bez klimy za 20-40 pesos- to jest odcinek np tulum-cancun Generalnie mam takie odczucie ze w Meksyku cenny bardzo winduja Amerykanie i wszystkie popularne miejsca (cancun play del carmen) sa drogie i moim zdanie malo ciekawe, my ominelismy je szerokim ruchem)) Ja pod wielkim wrazenie jestem stanu Chiapas, tam jest prawdziwy i piekny Meksyk pozdrawiam
O:Odp:Ceny w Meksyku - 2008/05/26 22:43
czesio_podrywacz
Użytkownik Junior Boarder
a jak sie maja ceny w meksyku do kursu obecnego dolara, wszystko zdrożało czy wrecz przeciwnie staniało, bo jesli ceny poszly w dół to moze i ceny wyceiczek (np przez cene noclegu) stanieja? czesio