Bilety lotnicze Relacje z podróży
Czytaj pocztę Noclegi Wycieczki
Forum Fotoreportaże
      BiuletynBiuletyn   RejestracjaRejestracja
WycieczkiNoclegiBilety lotniczeCzartery jachówTargi turystycznePogodaGrupy dyskusyjne
Start arrow Forum

Inca Trail - Peru - 2007/09/21 10:44 Zaloguj się aby wysłać post. 
grzesio75
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph
Oklaski: 0

Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Czesc Wszystkim!
Mam pytanie dotyczące Inca Trail prowadzące do Machu Picchu. Jeśli ktoś z Was przebył niedawno tą trase, może mi powiedzieć czy warto czy to już komercja? Ile to faktycznie teraz kosztuje i czy trzeba naprawde rezerwować z wyprzedzeniem? Czy są jakieś tańsze a rownie ciekawe alternatywy?
Dzięki za wszelkie info!
Pozdrawiam.
Grzesiek
    Zaloguj się aby wysłać post. 

Reklama

O:Inca Trail - Peru - 2007/10/30 07:57 Zaloguj się aby wysłać post. 
i_dobosz
Użytkownik

Senior Boarder
graphgraph
Oklaski: 1

Nie odpowiem ci bo tylko na razie palcem po mapie, ale muszę po prostu podsunąć ci ten link, bo program o Peru był interesujący a są jeszcze powtórki. Zerknij, jeśli nie za późno
http://planete.pl/?prog&18979
W Peru znajdują się najsuchsze miejsca na świecie. Gorący klimat i nieobecność bakterii tworzą doskonałe warunki dla konserwacji m.in. mumii członków ludu Nasca i Paracas czy zabytków w Chan Chan - majestatycznej stolicy królestwa Chimu, zbudowanej z błota.
Szerokiej drogi

O:Inca Trail - Peru - 2007/11/21 22:22 Zaloguj się aby wysłać post. 
kubam
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph

Jakiś czas temu byłem na pokazie slajdow z wyprawy do Peru. Tam własnie widziałem zdjęcia z innego chyba równie spektakularnego miejsca jak Machu Picchu, Choquequirao (zobacz tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Choquequirao). O ile dobrze pamiętam, to drogą do i z powrotem zajmuje 4 dni i podobno nie trzeba żadnych pozwoleń więc na pewno będzie taniej, a to również jest w pobliżu Cuzco. A zdjęcia były na prawdę zachęcające.

O:Inca Trail - Peru - 2007/11/22 18:20 Zaloguj się aby wysłać post. 
rolnik
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph

A tu widziałem że jadą w te rejony http://www.navigeo.net/forum/list/subject/ogolne/ameryka-poludniowa/ameryka-poludniowa-2008 Wydaje się że komentarz Jacka Stanisławskiego jest wypowiedzią człowieka który wie co mówi.

O:Inca Trail - Peru - 2007/12/04 20:35 Zaloguj się aby wysłać post. 
mzabora
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph

Hmm...ruiny o ktorych piszesz sa moim zdaniem duzo ciekawsze niz samo Machu Pichu.Dlaczego? Nie ma turystow!!! A jeszcze bardziej serio - droga do Choqeqirau zajmuje 2 dni w jedna strone gorami (nocleg w Santa Rosa). I z powrotem kolejne 2 dni. Ruiny sa wieksze (biorac pod uwage calosc) niz Machu. Tansze 12 razy. (11 soli za bilet - nie ma kas - jak cie namierza to placisz, jak nie -masz 3 obiady w kieszeni).

Inca Trail? Jak kochasz gory i trekking - daj sobie spokoj. Komeracja straszna. idziesz grupa 15-30 osob. Co to za przyjemnosc? Jak chcesz prawdziwy trek to jedz do Cachora. Szczegoly na maila bo nie chce podawac tej pieknej trasy wszystkim (sorki, ale piekno braku turystow na tej trasie jest zniewalajace i szkoda to psuc.) Info na marcin@marcinzaborowski.com
Pozdrawiam,
Marcin Z.

O:Inca Trail - Peru - 2008/01/13 18:01 Zaloguj się aby wysłać post. 
EliS
Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika Użytkownik

Expert Boarder
graphgraph
Oklaski: 3

Prawdą jest, że Inka Trail trzeba rezerwować wcześniej, teraz okres oczekiwania wynosi 3 miesiące. A cena kształtuje się różnie, w zależności od tego u kogo trecking wykupujesz i na ile dni (3-6). Na dzień dzisiejszy jest to 200-400 dolarów. Czy warto? Jeśli traktujesz to jak wycieczkę w góry, to na pewno nie: dużo ludzi, liczne grupy, przystanki przy każdym kamieniu, którego dotknęli Inkowie. Ale jeśli traktujesz trasę jak "pielgrzymkę" śladami Inków, nastawiasz się na poznanie ich kultury, to na pewno warto.

Alternatywą dotarcia do Machu Picchu jest pociąg z Cusco. Kosztuje on 120 dolarów w obie strony, co według mnie jest ogromnym przegięciem !!

Ja zaginione miasto zdobywałam w trzeci, znacznie mniej popularny sposób. Dotarcie do Aguas Calientes zajęło nam cały dzień (dzięki sporemu szczęściu, bo może być tak, że nocuje się na trasie), powrót tak samo, mimo że trochę inną trasą. No i powrót wyszedł bardzo tanio, bo niecałe 10 soli od osoby. O szczegółach powiem, jeśli będą zaiteresowani

Wyprawa do Ameryki Południowej

www.magiczny-lublin.pl - blog o Lublinie

Zdjęcia Lublina

O:Inca Trail - Peru - 2008/01/13 18:01 Zaloguj się aby wysłać post. 
EliS

Expert Boarder
graphgraph

Zapomniałam dopisać

Jeśli chodzi o samo Machu Picchu, to nie powaliło mnie na kolana. Fakt, trafiliśmy na nieciekawą pogodę, cały czas była mgła, więc nawet z Wieży Strażnika nie było ciekawego widoku... Warto do miasta podejść z samego rana, gdy jeszcze nie przyjechał pierwszy pociąg z Cusco, dzięki temu unika się tłumów i mażna spokojnie pospacerować po całym kompleksie.

Jak wspomniałam ruiny nie powaliły mnie, ale jak można być w Peru i nie zobaczyć Machu Picchu??

Zdjęcia Lublina

O:Inca Trail - Peru - 2008/02/14 19:06 Zaloguj się aby wysłać post. 
Hokitika
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph

Hej!
EliS - ja się bardzo chetnie dowiem, jak wyglądala ta podróż powrotna Wybieram się początkiem marca.
Z góry dzięki za info i pozdrawiam!

O:Inca Trail - Peru - 2008/02/24 19:01 Zaloguj się aby wysłać post. 
EliS

Expert Boarder
graphgraph

Hej!
Otóż droga powrotna przebiegała również po torach, jednak w stronę Cusco. Dojście do pierwszej miejscowości, z której jechały jakiekolwiek busy zajęło nam 8 godzin. Trzeba więc mieć ze sobą odpowiedni zapas wody i jakiś prowiant, bo po drodze nie ma gdzie czegoś kupić. Poza tym trzeba uważać na jeżdżące pociągi. Trasa z Hydroelektrowni do Aguas Calientes jest nieużywana, a po tej jeżdżą dosyć często pociągi. Więc trzeba czujność zachować, zwłaszcza w tunelach.

Jak już doszliśmy do "cywilizacji" pojechaliśmy busem do Urubamby i z niej do Cusco. Całość kosztowała coś koło 7-8 soli od osoby.

Tylko to dojście trwa dosyć długo, więc warto wyjść wcześnie. I tak, żeby uniknąć południowego skwaru, bo miejscami cienia nie można znaleźć.

W razie jakiś pytań jestem do dyspozycji.
Pozdrawiam!

Zdjęcia Lublina

O:Inca Trail - Peru - 2008/03/14 21:55 Zaloguj się aby wysłać post. 
plebloo
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph

Ja wróciłem kilka dni temu z Peru no i faktycznie co do ceny wypadu do Machu Picchu z Cusco to lekka przesada,kosztowało mnie to 170 dolarów(pociąg w dwie strony)oczywiście porównując cenę do kolejnej mojej 2-dniowej wycieczki z Cusco na jezioro Titicaca-łączny koszt ok 140 ale soli czyli=złMyślę że z Machu Picchu można by pokombinować z organizatorami Sicret Valley,tam właśnie ludzie przesiadali się na busy jadące w kierunku Machu Picchu.Jak ktoś ma ochotę na fotki to zapraszam na http://members.lycos.co.uk/plebloo
Biuletyn: Imię: Email:

Nie masz konta?

Informacje o Forum
Nasi użytkownicy napisali: 831 wiadomości.
Mamy 2495 zarejestrowanych użytkowników na stronie.
Ostatnio na stronie zarejestrował się: Niebo1
Aktualnie odwiedza nas: 40 gości i 1 zarejestrowanych użytkowników.
Zarejestrowani użytkownicy on-line:  Joanna (hexeline)
BIULETYNKontaktO nasMapa stronyPolityka Prywatności i ZaufaniaRegulamin korzystania z serwisu
Copyright © 2006-2008 grupa eturystyka.org - Wszystkie prawa zastrzeżone;