Bilety lotnicze Relacje z podróży
Czytaj pocztę Noclegi Wycieczki
Forum Fotoreportaże
      BiuletynBiuletyn   RejestracjaRejestracja
WycieczkiNoclegiBilety lotniczeCzartery jachówTargi turystycznePogodaGrupy dyskusyjne
Start arrow Forum

Zagórze Śl - zamek GRODNO - 2006/09/14 08:28 Zaloguj się aby wysłać post. 
czara
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph
Oklaski: 0

Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Na Dolnym Sląsku mieszkam od 5 lat i nic bardziej mnie nie zaskoczyło niż ....
średniowieczny Zamek Grodno - wspaniały, cudowny, rewelacyjny!!!!!!!!!!!!!! i na dodatek w świetnej formie

Zagórze Śl - niewielka miejscowość - niedaleko Świdnicy, Wałbrzycha i Nowej Rudy. Tu zostawiliśmy samochód i spokojnie - spacerkiem dotarliśmy na szczyt góry (ok 15 minut - naprawdę spokojnego marszu) gdzie zobaczyliśmy:

i tu pierwszy szok - byłam pewna że zobaczę ruiny - tylko i wyłącznie ruiny - a tu całkiem przyzwoity budynek bramny
Wchodzimy do środka - witają nas chińskie kury i 500 letnia lipa, dalej armata, stara dzwonnica - i kasa - sklep z pamiątkami(mega drogimi i mega kiczowatymi). Bilety dla dorosłych 7zł, dzieci powyżej 5 lat, młodzież szkolna i emeryci - zniżka - 4zł, maluchy wejście wolne
Zaczynamy zwiedzanie - piękny portal

na nim herby właścicieli zamku

idziemy dalej - wejście do zamku głównego

tu kolejna niespodzianka - SALA TORTUR

madejowe łoże - to pryszcz przy tym co zobaczyliśmy, lekko przestępcom nie było na pewno - a te wszystkie biedne kobiety - czarownice - koszmarnym torturom były poddawane.......
Jak każde prawdziwe zamczysko - zamek Grodno mam swoją legendę - o księżniczce Małgorzacie, pięknej księżniczce która nie chciała wyjść za mąż za starego bogatego barona - cóż było robić - zepchnęła go w przepaść - niestety widział to ojciec który ukarał ją - zamurowaniem żywcem w lochu - kara godna średniowiecza.... I tak biedna Małgorzata pozostała w tym lochu do dziś:

Po wojnie na zamku otworzono Muzeum Regionalne PTTK - przechodząc przez kolejne sale, komnaty - można oglądać dawne zbroje, biżuterię i meble, Zbiorów jest niewiele - ale warto je zobaczyć. Dalej poszliśmy na wiezę. Wchodzi się na nią po drewnianych, krętych schodach - dla mnie nie był to najciekawszy moment - za to widok z wiezy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! R E W E L A C J A !!!!!!!!!!
naprawdę - aż żal było opuszczać wieżę. Po drodze spotkaliśmy kolejnego mieszkańca zamku
i jeszcze parę fotek zamku

Naprawdę - zamek jest cudowny, zamek i widoki z wieży!
Była tylko jedna rzecz której mi bardzo, bardzo brakowało - BRAK PRZEWODNIKA , poza tym super miejsce na rodzinne weekendowe wypady
I to koniec naszej wycieczki - ale wrócimy tam jeszcze na pewno - poza zamkiem w Zagórzu można obejrzeć zaporę na Jeziorze Bystrzyckim i mini Zoo - ale to już wycieczki na następny raz!
    Zaloguj się aby wysłać post. 

Reklama

Odp:Zagórze Śl - zamek GRODNO - 2006/09/14 20:22 Zaloguj się aby wysłać post. 
czara
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph

Niestety, nie potrafię zwiększyć tych zdjęc - zapraszam do galerii -

http://eturystyka.org/galeria/Itemid,130/page,inline/id,199/catid,95/limitstart,0/

tu jakosc jest zdecydowanie lepsza

Odp:Zagórze Śl - zamek GRODNO - 2007/08/06 22:51 Zaloguj się aby wysłać post. 
ryba
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph

REWELACJA!!!!!
Dzięki za wspaniałą inspirację. Już wiem gdzie pojedziemy w najbliższy weekend.
Super, że wstawiłaś tu zdjęcia.
Bardzo działają na wyobraźnię.
Pozdrawiam.
Biuletyn: Imię: Email:

Nie masz konta?

Informacje o Forum
Nasi użytkownicy napisali: 909 wiadomości.
Mamy 2658 zarejestrowanych użytkowników na stronie.
Ostatnio na stronie zarejestrował się: monia2681
Aktualnie odwiedza nas: 3 gości i 0 zarejestrowanych użytkowników.
Zarejestrowani użytkownicy on-line:
BIULETYNKontaktO nasMapa stronyPolityka Prywatności i ZaufaniaRegulamin korzystania z serwisu
Copyright © 2006-2008 grupa eturystyka.org - Wszystkie prawa zastrzeżone;