Bilety lotnicze Relacje z podróży
Czytaj pocztę Noclegi Wycieczki
Forum Fotoreportaże
      BiuletynBiuletyn   RejestracjaRejestracja
WycieczkiNoclegiBilety lotniczeCzartery jachówTargi turystycznePogodaGrupy dyskusyjne
Start arrow Forum

Eurodisneyland - 2007/05/04 18:56 Zaloguj się aby wysłać post. 
lawina
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph
Oklaski: 0

Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Kochani,

Dzielę się najświeższymi informacjami odnośnie podróży do Eurodisneylandu.
Podróż wraz z dzieckiem odbyliśmy w dniach 30.04-01.05.2007.
Oto kilka rad, z których może skorzystacie. Wystawiam je na forum, gdyż z autopsji wiem, że jest ich mało na necie.

BILETY WSTĘPU.

Jeżeli planujecie z pewnym wyprzedzeniem swoją podróż to bilety najlepiej zamówić przez internet- www.disneylandparis.com (strona jest również w języku polskim), unikniecie wtedy zbędnego stania w ogonku do kasy, co Was niestety nie ominie wewnątrz obiektu
Ze względu na to, że Parki oferują sporo atrakcji a do każdej z nich stoi się +/- 1 godziny, jasno należy sobie powiedzieć, że 1 dzień na ich zaliczenie jest niewykonalne, 3 dni natomiast, to o wiele za dużo. My wybraliśmy 2 dni i spokojnie bez nerwów skorzystaliśmy z większości atrakcji w 2 Parkach.

Cena bilet 2 dni/2 parki (dorośli) – 95 Euro
Cena bilet 2 dni/2 parki (dzieci) – 78 Euro

Bilety Disneyland wysyła pocztą priorytetową pod wskazany adres (trwa to ok. 2 tygodni), dlatego przy wypełnianiu zamówienia ważne jest to aby namiary były najbardziej aktualne !

Disneyland składa się z dwóch Parków rozrywki:
DISNEYLAND Park - znajduje się tam większość głównych atrakcji
DISNEY Studio - park przybliżający odwiedzającym produkcję filmów i kreskówek (to tu znajduje się np. Roller Coaster)
Bilet 2 dniowy pozwala na swobodne przemieszczanie się między Parkami.

PARKI I ICH ATRAKCJE Z KTÓRYCH SKORZYSTALIŚMY
*subiektywne obecny

DISNEYLAND PARK
 Buzz Lightyear Laser Blast – przejażdżka kolejką z możliwością laserowego ostrzału otaczających nas z różnych stron kosmitów (3).
 Star Tours – symulowany lot statkiem kosmicznym, pilotowanym przez sympatycznego fajtłapę C3PO z „Gwiezdnych wojen” (6).
 Alice’s Curious Labirynth – labirynt z niespodziankami – dla mniejszych dzieci (5)
 Pirates of the Caribben – spływ podziemną rzeką (6).
 Big Thunder Mountain – zapierająca dech w piersiach podróż wagonikiem po kopalni. Wzrost min. 1,20 m.(6).
 Phantom Manor – dwór duchów (6).
 Le Carrousel de Lancelot – karuzela z końmi – dla mniejszych dzieci (5).
 Mad Hatter’s Tea Cups – filiżanki u Kapelusznika (4).
 It’s a Small World – tak słodkie, że może zemdlić, dobre dla najmłodszych (3).
 Blanche-Neige et les Sept Nains – przejażdżka przez Krainę Królewny Śnieżki (porażka) – (3).
 Space Mountain Mission 2 – wystrzeliwana kapsuła. Wzrost min. 1,40 m. Nie skorzystaliśmy.
 Autopia – samochodziki(5)
 Peter Pan’s Flight – lot Piotrusia Pana (5).
 Indiana Jones and the Temple of Peril – gwałtowana kolejka. Wzrost min. 1,40 m (6).

DISNEYLAND STUDIO
 Rock ‘n’ Roller Coaster Starring Aerosmith – kolejka. Wzrost min. 1,20 (5).
 Armageddon – efekty specjalne, stacja kosmiczna bombardowana przez meteory (6).
 Cinemagique – film z wyskakującym z ekranu aktorem (6).
 Flying Carpets Over Agrabah – przejażdżka latającymi dywanami (3)
 Studio Tram Tour Featuring Catastrophe Canyon – przejazd przez Kanion Katastrof (5)
 Art of Disney Animation – dwa mini kina + nauka rysowania (4)
 Honey, I Shrunk the Audience – Instytut Wyobraźni (6).

Osobiście Roller Coaster mnie trochę rozczarował, przyjemność trwa bardzo krótko. Lepszą jazdę gwarantuje Indiana Jones oraz Big Thunder Mountain – polecam!

Oczywiście nie są to wszystkie atrakcje, podzieliliśmy się tylko tymi, z których skorzystaliśmy.

INFORAMACJE PRAKTYCZNE.

Warto ze sobą wziąć suchy prowiant i napoje. Na każdym kroku znajdują się bary (przeważnie w stylu amerykańskim), gdzie można zjeść hamburgera bądź pizzę
Przykładowe ceny:
Hot-Dog (goła bułka z parówką) – 4,70 Euro.
Woda mineralna – 3 Euro
Zestaw frytki + cheeseburger + cola – 9,50 – 11,50 Euro
Lody – 2,50 – 4 Euro

Pamiątki – spory asortyment w różnych cenach, wybór w zależności od zasobności naszego portfela .

UWAGA !!!.
Planując wyjazd do Francji, nie bierz ze sobą banknotu 500 Euro – jest on praktycznie bezużyteczny, nie można nim zapłacić w restauracji, sklepie, hotelu, czy nawet wymienić w kantorze. Banknot ten można rozmienić tylko w banku. Myślałem, że popełnię sepuku ! jak kelner w restauracji poinformował mnie, że to za nominał i nie mogę nim zapłacić. Dodam tylko, że była to niedziela, karty kredytowe zostawiłem w hotelu a w portfelu miałem tylko 2 Euro.

DOJAZD DO DISNEYLANDU.

Z Paryża, bardzo prosty – jedziemy kolejką RER ok. 45 min. do stacji końcowej – Marne-La-Vallee Chessy.
Bilet w 1 stronę (2 os. Dorosłe + 1 dziecko) – 18 Euro
Jeżeli wracasz w tym samym dniu do Paryża to warto kupić bilet również powrotny, wtedy wychodzi taniej.

Na stacji kolejowej w Disneylandzie jest przechowalnia bagażu (I piętro). Ceny – 4, 7, 9,5/dziennie w zależności od wielkości boxu.

Ponieważ wybraliśmy opcję 2 dni, nie wracaliśmy do Paryża tylko przenocowaliśmy się w Hotelu Residence du Parc *** w Montevrain. Hotel oddalony jest ok. 10 minut jazdy samochodem od Parku, dojazd najlepszy - TAXI ( ok. 13 Euro) w jedną stronę. Osobiście polecam ten hotel ze względu na komfort i cenę, jest basen!.
Rezerwacji dokonałem 4 miesiące przed przyjazdem i za 1 dobę za całe 4 os. Studio zapłaciłem 76,52 Euro. W pokoju była kuchnia wraz z pełnym wyposażeniem (lodówka, mikrofalówka, itp.) więc spokojnie można było sobie przyrządzić kolację, tylko sklep jest daleko .

Jeżeli ktoś będzie potrzebował dodatkowych informacje odnośnie Disneylandu oraz Paryża, to w miarę możliwości postaram się pomóc.

Pozdrawiam

LAWINA )))
    Zaloguj się aby wysłać post. 

Reklama

Odp:Eurodisneyland - 2007/05/18 20:03 Zaloguj się aby wysłać post. 
betty
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph

Strasznie chciałabym do disneylandu pojechać! niestety , kasa nie ta... Ostatnio moje dzieciaki wyczaiły jakiś konkurs - zbiera się papierki od cukierków elsów, wysyła i można taki wyjazd wygrać. Wiem, ze to brzmi strasznie optymistycznie, ale spróbuję, a moze się uda???
Naprawdę zazdroszczę i pozdrawiam

Odp:Eurodisneyland - 2007/05/29 21:17 Zaloguj się aby wysłać post. 
bukwald
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph

Pytanie w drugą stronę.
Chcę jechać kolejką z Disneylandu do Paryża. Gdzie najlepiej wysiąść w Paryżu by zobaczyć parę rzeczy.
ps nigdy nie bylem we Francji i posługuję się tylko angielskim a slyszałem że to może być problem

Odp:Eurodisneyland - 2007/07/07 16:57 Zaloguj się aby wysłać post. 
kla
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph

wlasnie probuje zorganizowac rodzinie wyjazd do disneylandu, czy moge prosic o wiecej szczegolow?

Odp:Eurodisneyland - 2007/07/08 11:38 Zaloguj się aby wysłać post. 
lawina
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph

Cześć,

Jakie szczegóły chcesz znać?

Poz Lawiana

O:Eurodisneyland - 2007/11/05 17:08 Zaloguj się aby wysłać post. 
tom100
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph

Czy to była zorganizowana wycieczka, czy wyjazd rodzinny bez biura ??

O:Eurodisneyland - 2008/01/05 10:56 Zaloguj się aby wysłać post. 
cep85
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph

witam
glownie kieruje Swoje pytania/prozbe o pomoc do "lawina"

planuje wyjazd do Disneyland w okolicach marzec/kwiecien 2008..

+ jak najtanije najlepiej dostac sie do Paryza, tanie linie lotnicze znalazlem w cenie okolo 400zl (w obie strony) ale niestety na lotnisko (Beavouis) oddalone o 60-80km od Paryza, moze jakies inne porpozycje?

+ czy wybierjacac sie tylko na 2-3 noce (dwa dni w Disneyland, 1 moze na zwiedzanie Paryza ale nie musi byc) wziasc hotel na terenie parku czy moze na miescie?
Biuletyn: Imię: Email:

Nie masz konta?

Informacje o Forum
Nasi użytkownicy napisali: 865 wiadomości.
Mamy 2558 zarejestrowanych użytkowników na stronie.
Ostatnio na stronie zarejestrował się: Twix_2
Aktualnie odwiedza nas: 11 gości i 1 zarejestrowanych użytkowników.
Zarejestrowani użytkownicy on-line:  MARCIN (Twix_2)
BIULETYNKontaktO nasMapa stronyPolityka Prywatności i ZaufaniaRegulamin korzystania z serwisu
Copyright © 2006-2008 grupa eturystyka.org - Wszystkie prawa zastrzeżone;