atrakcje dla dzieci w Hiszpanii - 2008/03/23 12:43
Zaloguj się aby wysłać post.
monior32
Użytkownik Fresh Boarder
Oklaski: 0
Witam!
Mam pytanie, myślę o wyjeździe wakacyjnym do Hiszpanii.Zastanawiam się czy ktoś zna jakieś fajne miejsca, w których czułby się też dobrze energiczny czterolatek.Nie mam sprecyzowanych planów, oprócz tego, że mają być plaże.Jestem ciekawa czy są jakieś parki wodne, w których można pooływać z delfinami, albo chociaż zobaczyć ich popisy. W zeszłym roku byliśmy w Toskanii i już wiemy, że zabytki zbytnio naszego dziecka nie interesują, co jest oczywiście zrozumiałe.
Reklama
O:atrakcje dla dzieci w Hiszpanii - 2008/03/25 09:56
agnieszka
Użytkownik Gold Boarder
Oklaski: 2
Byliśmy z dzieckiem w Barcelonie i uważam, że to bardzo fajne miejsce na taki rodzinny wyjazd. Z atrakcji dla dzieci można wymienić Oceanarium (L'Aquarium de Barcelona) znajdujące się w porcie. Wędruje się tam tunelem, a wokół pływają ryby. Wrażenia niezapomniane. Na piętrze kompleksu znajduje się część Explora, gdzie dzieciaki mogą dotykać wszystkiego. To coś zupełnie odmiennego od naszych muzeów, gdzie trzeba zachować ciszę i "nie dotykać eksponatów". Strona Oceanarium: http://www.aquariumbcn.com/AQUARIUM/index.php
W Barcelonie można też obejrzeć pokaz delfinów. Delfiny są w Barcelońskim ZOO. Można je oglądać jak pływają pod wodą, bo jak sie zejdzie na dół koło basenu, to widać je przez szybę. O określonych porach dnia są organizowane pokazy. Do niektórych elementów pokazu jest angażowana też publiczność - można się zgłosić na ochotnika Strona ZOO w Barcelonie: http://www.zoobarcelona.com
Dziecku spodoba się też na pewno przejazd kolejką linową na Montjuïc. Kolejka rusza z Torre de Sant Sebastià koło La Barcelonety. Widok z góry na miasto, morze i port jest niesamowity. Na górze warto zwiedzić ogród kaktusów, przejść się do wioski olimpijskiej i zahaczyć o Poble Espanyol (Wioska Hiszpańska), która była zaprojektowana na wystawę światową. To taka Hiszpania w pigułce. Warto spędzić cały dzień na Montjuic, bo jest tam bardzo fajnie. Znajduje się tam też Palau Nacional. Jak się stanie koło niego, to ma się widok na przepiękną panoramę całego miasta. Potem można sobie zejść na piechotę na Plac Espanya. Jesli będziecie w Barcelonie, to koniecznie idźcie na koncert fontannowy "światło i dźwięk". Pokazy te odbywają się właśnie przy fontannach Font Magica przed Palau Nacional. Z tego co pamiętam, są 2 razy w tygodniu, zdaje się, że w czwartek i w niedzielę. Ale na miejscu bez trudu zdobędziecie aktualną informację.
To tylko niektóre atrakcje. Jest ich znacznie więcej. Ja bardzo polecam Barcelonę na wyjazd z dziećmi.
Plaże w Barcelonie oczywiście też są, ale dla niektórych może lepszym rozwiązaniem będzie zamieszkanie gdzieś w okolicach, gdzie panują bardziej kameralne warunki. Niedaleko jest Costa Brava, więc można jakoś spróbować połączyć pobyt na tym wybrzeżu z atrakcjami Barcelony.
O:atrakcje dla dzieci w Hiszpanii - 2008/03/27 20:07
monior32
Użytkownik Fresh Boarder
Oklaski: 0
Dziękuję bardzo za informacje, na pewno z nich skorzystam.Przekonałaś mnie do Barcelony i Costa Brava.Moje dziecko widziało akwarium w Londynie, ale z tego co piszesz barcelońskie jest fajniejsze.Pozdrawiam serdecznie.
O:atrakcje dla dzieci w Hiszpanii - 2008/03/27 20:23