Bilety lotnicze Relacje z podróży
Czytaj pocztę Noclegi Wycieczki
Forum Fotoreportaże
      BiuletynBiuletyn   RejestracjaRejestracja
WycieczkiNoclegiBilety lotniczeCzartery jachówTargi turystycznePogodaGrupy dyskusyjne
Start arrow Forum

<< start < wstecz 1 2 dalej > koniec >>

O:podroz z dziecmi do Syrii? - 2008/07/27 20:35 Zaloguj się aby wysłać post. 
agnieszka
Użytkownik

Gold Boarder
graph
Oklaski: 2

Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Malwina, mam ogromną prośbę, żebyście opisali po powrocie jak wygląda przekraczanie granicy w Tabie jak się jest na własną rękę (bo domyślam się, że nie jedziecie na żadną zorganizowaną objazdówkę). I jak się mają sprawy z wizą egipską. Spotkałam się ze sprzecznymi informacjami. Podobno jak się opuści terytorium egipskie, to jeśli się wróci w ciągu 3 dni, nie trzeba kupować nowej wizy, natomiast jeśli pobyt w Izraelu trwa dłużej, trzeba wracając kupić nową wizę. Dajcie proszę najświeższe info jak to w praktyce wygląda i na co się trzeba przygotować, żeby uniknąć jakichś niespodzianek na tych przejściach granicznych.
Pozdrawiam
    Zaloguj się aby wysłać post. 

Reklama

O:podroz z dziecmi do Syrii? - 2008/07/28 16:52 Zaloguj się aby wysłać post. 
Ela
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph
Oklaski: 0

Witam,

Moje doświadczenia z pustynią dotyczą Sahary i okresu wiosennego, tj. połowa lutego. Rozpiętość temperatur od 30 w ciągu dnia do ok. 0 w nocy. Nie do wiary, ale widziałam wczesnym rankiem na piasku szron, który wyglądał jak śnieg. Ciepłe śpiwory są, uważam, konieczne.

Życzę miłego pobytu,
Ela.

P.S. Polecam też moją relację z podróży do Libii - http://eturystyka.org/content/view/96/191/

O:podroz z dziecmi do Syrii? - 2008/08/01 07:23 Zaloguj się aby wysłać post. 
mal_art
Użytkownik

Expert Boarder
graphgraph
Oklaski: 3

Witajcie, świeża relacja już na stronie, zapraszamy. http://www.flaczynscy.art.pl
Co do przekraczania granicy, to niestety nie mogłam wszystkiego dokładnie sprawdzić - pytanie przeczytałam dopiero po powrocie. Ale postaram się pomóc. Przede wszystkim - w Egipcie obowiązują dwa rodzaje wiz turytstycznych: bezpłatny Sinai Pas tylko na Płw. Synaj i płatna wiza na terytorium całego kraju. My mieliśmy tylko Sinai Pass, bo nie mieliśmy czasu na zwiedzanie czegokolwiek w Egipcie. Przekraczając z SP granicę nie płaciliśmy żadnej opłaty, wracając też nic nie płaciliśmy. Sinai Pass można dostać i w Sharm, i w Tabie, płatnej wizy na cały kraj nie da się wykupić w Tabie na przejściu granicznym, tylko trzeba znaleźć jakieś biuro wizowe albo w przygrancznym Eliat w konsulacie egipskim. Za to na przejściu wiszą karteczki, żeby upewnić się opuszczając Egipt, czy ma się re-entry visa, którą jak rozumiem da się w Tabie uzyskać. Z tego co wiemy re-entry visa kosztuje więcej i przekraczając z nią granicę płaci się jakąś opłatę wyjazdową.
W autobusie z Taby do Dahab spotkaliśmy Anglika, który pojechał specjalnie tam, żeby wyrobić sobie wizę na cały Egipt - wcześniej miał tylko Sinai Pass. Czyli jest to możliwe, ale nie bezpośrednio w okienku na granicy.
Moim zdaniem masz dwie możliwości: wziąć na lotnisku Sinai Pass, wyjechać do Izraela, wrócić i wziąć w okienku w Tabie Sinai Pass i załatwić w innym okienku wizę ogólnokrajową (jeśli jej potrzebujesz). Albo od razu wykupić wizę na cały kraj, re-entry, jeszcze w Polsce lub dopiero w Sharm.
Co do noclegu na pustyni - mieliśmy tylko worki pościelowe, ale w obozowisku były koce i kołdry, którymi poprzykrywaliśmy się nad ranem. Było OK, na pewno nie tak zimno jak na Saharze 6 lat temu. Nocowaliśmy pod "beduińskim" namiotem, tzn w obozie dla turystów, no ale namioty faktycznie autentyczne z wielbłądziej wełny, na łóżkach polowych. Znajomi Francuzi spali pod gołym niebem na materacach i mówili, że trochę zmarzli.
W ogóle to podróż b. nam się udała, choć była za krótka.
Pozdrawiamy
Malwina i Artur

O:podroz z dziecmi do Syrii? - 2008/08/01 07:40 Zaloguj się aby wysłać post. 
agnieszka
Użytkownik

Gold Boarder
graph
Oklaski: 2

Dzięki za odpowiedź. Rzeczywiście szybko wróciliście. Relację przeczytałam, widzę, że skusiliście się jednak na tę łódź ze szklanym dnem Warto było?
Alisi gratuluję ząbka

O:podroz z dziecmi do Syrii? - 2008/08/17 16:44 Zaloguj się aby wysłać post. 
dex
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph

Słuchajcie, tak czytam tu na tym forum o egzotycznych podróżach z dziećmi i się zastanawiam po co. Nie chce nikogo prowokować, po prostu liczę na to, że zrozumiem jakie motywy kierują rodzicami, którzy biorą dzieci w takie podróże. Przecież one są nierzadko niebezpieczne. Nie chodzi mi o to żeby siedzieć w domu i nosa nie wychylać. No ale jechać z dzieckiem tam gdzie brud smród i choroby?
Lubię jeździć po świecie, dzieci jeszcze nie mam, ale wydaje mi się, że można sobie darować ciąganie maluchów taki kawał od domu. Mam wrażenie, że zapanowała trochę taka moda na to by jeździć z dziećmi. Czy nie odbywa się to trochę ich kosztem?
Nikogo nie chce naprawdę urazić ani sprowokować. Po prostu jestem ciekaw waszych motywów oraz bilansów zysków i strat.

O:podroz z dziecmi do Syrii? - 2008/08/26 11:41 Zaloguj się aby wysłać post. 
magdus
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph

Oj dex, dyskusja stara jak świat, zawsze będą zwolennicy jeżdżenia z dziećmi (ja do nich należę) oraz zwolennicy siedzenia w domu i jeżdżenia do babci na działkę co najwyżej. Albo ewentualnie do wypasionego hotelu na all inclusive.
W egzotycznych podróżach nie ma nic strasznego jeśli się człowiek z głową przygotuje. A dzieci się świetnie rozwijają i wyrastają na świetnych ludzi jak mogą sobie z rodzicami pojeździć po świecie, zobaczyć, że to co widzą u siebie to nie jest jedyne. Tu jest fajny wątek o tym: http://eturystyka.org/forum/Itemid,38/func,view/id,239/catid,7/ poczytaj sobie.

O:podroz z dziecmi do Syrii? - 2008/08/27 09:26 Zaloguj się aby wysłać post. 
mal_art
Użytkownik

Expert Boarder
graphgraph
Oklaski: 3

Agnieszka, odpowiadam - warto warto, warto!!! Ten kawałek świata jest wyjątkowo piękny, ludzie wspaniali i niezepsuci stadną turystyką (jeszcze! bo do Petry przyjeżdża coraz więcej turystów), no i nam baaaardzo potrzebny był taki wyjazdowy wypoczynek, oderwanie się od codzienności.
Dex - odpowiem również. Po co jeździć z dziećmi - bo lubimy. Lubimy jeździć i lubimy nasze dzieci. Fajnie oba te uodobania łączyć. Nie wiem co uważasz za niebezpieczne, ale ja chyba najbardziej ryzykuję wychodząc z dziećmi na spacer po parku koło domu, jakiś czas temu w piękny bezwietrzny dzień złamało się drzewo na kobietę z dzieckiem. Ze skutkiem ostatecznym. Sama przechodziłam setki razy pod tym drzewem... Jeszcze jakieś pytania?
<< start < wstecz 1 2 dalej > koniec >>
Biuletyn: Imię: Email:

Nie masz konta?

Informacje o Forum
Nasi użytkownicy napisali: 1007 wiadomości.
Mamy 2750 zarejestrowanych użytkowników na stronie.
Ostatnio na stronie zarejestrował się: cezar_j
Aktualnie odwiedza nas: 1 gości i 0 zarejestrowanych użytkowników.
Zarejestrowani użytkownicy on-line:
BIULETYNKontaktO nasMapa stronyPolityka Prywatności i ZaufaniaRegulamin korzystania z serwisu
Copyright © 2006-2008 grupa eturystyka.org - Wszystkie prawa zastrzeżone;