A więc wyjeżdżam do Paryża. I nic prawie o tym kraju nie wiem - no wiem jakie są zabytki itd. Ale np. mam problemy pewne Nie wiem jak się np. dostać z lotniska -port lotniczy Paryż-Roissy-Charles de Gaulle do centrum. Szukałem wielu informacji na temat transportu ale biednie z tym.... Wiem że są vany jakieś z lotniska pod sam hotel ale 19Euro za osobę... To się troche uzbiera w dwie strony. Zero informacji na temat komunikacji miejskiej, wiem że się TGV zatrzymują przy lotnisku ale nie znalazłem informacji kiedy... I trzeba je rezerwować... Czy wiecie coś na temat tego lotniska? Wogóle jest to 7 lotnisko pod względem wielkości na świecie co mnie przeraża... Wiem tylko tyle że wyląduję w terminalu T3. A później bladego pojęcia nie mam jak się z tamtąd wydostać... Słyszałem ze tam jakaś kolejka jest pomiędzy terminalami I najgorsze jest to że po francusku nie mówię, a francuzi niechętnie się posługują angielskim.
Więc jeżeli możecie mi jakoś pomóc, małe wskazówki to czekam na wasze odpowiedzi Pozdrawiam
Zaloguj się aby wysłać post.
Reklama
O:Francja - Paryż - 2007/12/27 13:03
idem
Użytkownik Fresh Boarder
Oklaski: 0
Hej, zazdroszcze wyjazdu Nie stresuj sie wielkoscia lotniska, bo wszystko jest dobrze oznaczone i trafisz wszedzie bez problemu. Z niechecia Francuzow do angielskiego to troche mit. A juz na pewno na lotnisku u personelu bez problemu uzyskasz info w tym jezyku.
Jesli chodzi o dojazd z lotniska Charles de Gaulle do centrum Paryza, to masz rozne opcje:
1. Roissybus - trasa: lotnisko CDG - Opera Garnier; odjazdy co 15 min, orientacyjny czas podróży 45-60 min, cena przejazdu to 7 euro.
2. autobus 350 - trasa: lotnisko - Gare de l'Est
3. autobus 351 - trasa: lotnisko - Nation
4. RER B - orientacyjny czas podrozy do stacji Gare du Nord to 25 min, a do stacji Denfert Rochereau to 45 min. RER kursuje co ok 15 min z lotniska CDG
5. TGV - super szybki pociag, ktorym mozna pojechac do centrum Paryza oraz do innych miast, ale to chyba akurat w Twoim przypadku nie ma sensu.
Bilety na komunikacje miejska kupisz bez problemu na lotnisku w specjalnych okienkach, lub w automatach. W razie czego podejdziesz do informacji turystycznej i zapytasz, a Ci pomoga. Na Roissybus bilety chyba u kierowcy.
Milej podrozy i pobytu w Paryzu!
O:Francja - Paryż - 2007/12/27 20:25
paulo6
Użytkownik Fresh Boarder
Bardzo dziękuję za pomoc ;D Już się poczułem lepiej. Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze Ale lotnisko nadal mnie przeraża ;S
Pozdrawiam
O:Francja - Paryż - 2007/12/29 10:42
paulo6
Użytkownik Fresh Boarder
Mam jeszcze pytanie dotyczące cen biletów, czy można je gdzieś znaleźć? Albo czy jest jakaś karta, która obniży ceny między innymi atrakcji turystycznych oraz komunikacji. Mam karte Euro<26 i bardzo ją polecam ;] W Anglii między innymi miałem zniżki na autobusy, I zabytki niektóre ;]
Proszę o odpowiedź, Najlepiej jakbyście mi pomogli podając ceny wstępu do między innym : Sacre care Wieża MOntparnesse Wieża Eiffela - ostatnie piętro ;] Rejs po Sekwanie Luwr Notre Dame Muzeum die Orsay
I jeszcze innych które byście mi polecili ;]
Przepraszam za francuski ale pewnie wiecie o co mi chodzi ;D
O:Francja - Paryż - 2008/01/01 13:28
Beatka
Użytkownik Fresh Boarder
Witam, w Paryżu byłam w maju - jeśli trafisz w pierwszą niedzielę miesiąca to wszystkie muzea są do zwiedzania bezpłatnie - honorują kartę Euro26
O:Francja - Paryż - 2008/01/05 11:50
cep85
Użytkownik Fresh Boarder
witam mam kilka pytan..jak najlepej dostac sie do Paryza?
znalazlem tnie linie lotnicze ale na lotnisko (Beavouis) 400zl (w obie strony) oddalone o 60-80km od Paryza, jak i czy msie dostac do centrum Paryza?
czy moze wziasc dorozysz przejazd o okolo 200zl i poleciec na lotnisko Orly?
Dojazd z lotniska Beavouis do centrum Paryża - 2008/01/05 12:14
milano
Użytkownik Junior Boarder
Lotnisko Beavouis jest faktycznie dość mocno oddalone od centrum Paryża. Za autobus w jedną stronę zapłacisz 13 euro. Autobusy są zgrane z samolotami. Jadą w kierunku Porte Maillot. Można też pojechać koleją TER (express regional train). Pociąg jedzie ze stacji Beauvais do Paris-Nord trochę ponad godzinę i kosztuje 10 euro w jedną stronę. Na stacje kolejową jest kawałek, bo pociąg nie rusza z samego terminalu.
Podejrzewam, że chcesz lecieć wizzairem, bo oni właśnie latają na to lotnisko. Wg mnie atrakcyjniejsze ceny ma norwegian i latają na Orly. Sprawdź sobie jeszcze tą linię.
O:Dojazd z lotniska Beavouis do centrum Paryża - 2008/01/06 11:30
cep85
Użytkownik Fresh Boarder
dzieki faktycznie norwegian jest ok..teraz tylko pytanie czy z Orly mozna dostac sie taniej niz za 16e (prywatna linie autobusowa) do Disneyland??
O:Dojazd z lotniska Orly do Disneylandu - 2008/01/06 16:52
Do Disnaylandu jedzie RER A. Jeśli chcesz się tam udać prosto z lotniska, to osobiście proponuję wsiaść w autobus 183 i pojechać do Porte de Choisy. Z Porte de Choisy jechać dalej metrem 7 do Chatelet, a tam się przesiąść się na RER A w kierunku Marne Valley Chessy (EuroDisney). Wysiada się na końcowej stacji, przy wejściu do Eurodisneylandu.
Możesz też pojechać autobusem OrlyBus do Denfert - Rochereau. Tam przesiąść się na metro linii 4 do stacji Les Halles i na Les Halles przesiąść się na RER A.
Inna opcja to wsiąść w taką lotniskową kolejkę, która dowozi do stacji Antony (w sumie kilka minutek). Na Antony przesiadasz się do RER B do Chatelet - les - Halles. Na Chatelet - les - Halles przesiąsiadasz się na RER A.
Acha, mozesz też wziąć autobus 285 do Villejuif - Louis Aragon. Na Villejuif - Louis Aragon przejść do metra i pojechać linią 7 do Chatelet. Tam oczywiście dobrze już znany RER A
Tak czy siak, nie ominą cię 2 przesiadki. Ale dostaniesz sie bez trudu. Tylko czy warto prosto z lotniska do Disneylandu jechać?
komunikacja w Paryżu - 2008/01/23 01:03
cukinia
Użytkownik Fresh Boarder
Witam! ja mam pytanie następującej treści, chodzi mi o strefy biletowe i bilety. 1.Czy chcąc zwiedzić miejsca najbardziej znane w Paryżu potrzebuje karty na 6 stref czy wystarczy na 1-3? 2.Czy karta ParisVisite działa na dni czy od godziny do godziny??, czyli chodzi mi o to czy jesli bilet 2 dniowy skasuje o 15 to czy do 15 za dwa dni bedzie wazny. 3.Czy bilety pojedyncze za 1,5euro mozna dojechac rer b, busem 350 lub 351 z lotniska CDG do centrum? Czy istnieje jakikolwiek inny sposob procz tego wymienionego na stronie lotniska Beauvais na dojazd tam z Paryża? chodzi mi oczywiscie o najtańszy sposób. bardzo prosze o wskazowki pozdrawiam cuki