Bilety lotnicze Relacje z podróży
Czytaj pocztę Noclegi Wycieczki
Forum Fotoreportaże
      BiuletynBiuletyn   RejestracjaRejestracja
WycieczkiNoclegiBilety lotniczeCzartery jachówTargi turystycznePogodaGrupy dyskusyjne
Start arrow Forum

<< start < wstecz 1 2 3 dalej > koniec >>

Paryż - Dojazd z Lotniska Orly do centrum Paryża - 2007/02/23 20:36 Zaloguj się aby wysłać post. 
agnieszka
Użytkownik

Gold Boarder
graph
Oklaski: 2

Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Witam, wybieram się wkrótce do Paryża liniami Sky Europe, które lądują na lotnisku Orly. Bardzo proszę o informację w jaki sposób najlepiej dostać się do centrum.
Lotnisko Orly jest chyba kilkanaście kilometrów od miasta? Czy kursują tam jakieś pociagi? RER?
Pozdrawiam
    Zaloguj się aby wysłać post. 

Reklama

Odp:Paryż - Dojazd z Lotniska Orly do centrum Pary - 2007/02/24 15:25 Zaloguj się aby wysłać post. 
Wloszka
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph
Oklaski: 0

Tak, lotnisko Orly w Paryżu jest kilkanaście km od centrum, ale dojazd jest dogodny. Można dojechać RER-em.

Znalazłam taki dokładny opis:

Lotnisko Paryż (Orly) leży 14 kilometrów na południe od centrum Paryża. Lotnisko Paryż Orly posiada 2 terminale Orly Sud (Orly Południe) i Orly-Quest (Orly Zachód).

Dojazd autobusem do Paryża:
- Air France Coach - kursuje co 15 minut do/z Invalides, cena za przejazd: 7,5 euro
- Orlybus - kursuje 15-20 minut do/z stacji Denfert-Rochereau Metro/RER, cena za przejazd: 5,7 euro, orientacyjny czas podróży to 25 minut
- Jetbus - kursuje co 15 minut do/z stacji metra Villejuif-Louis Aragon, cena za przejazd 5,4 euro

Dojazd koleją do Paryża
- RER C - kursuje co 15-30 minut, orientacyjny czas podróży (do/z Gare d'Austerlitz): 35 minut, cena za przejazd: 5,25 euro

Mam nadzieję, że pomogłam. Ja jechałam pociągiem.

Odp:Paryż - Dojazd z Lotniska Orly do centrum Pary - 2007/03/16 23:28 Zaloguj się aby wysłać post. 
agnieszka
Użytkownik

Gold Boarder
graph

Dziękuję za odpowiedź.
Już wróciłam i mogę opisać swój dojazd z Orly do centrum.
Z lotniska jechaliśmy RER-em B, którego nie ma w powyższej rozpisce. Dojazd niby dogodny, ale trzeba sie przesiadać, bo z terminalu Orly Sud najpierw sie wsiada w taką kolejkę, dojeżdża się do stacji Antony i dopiero tam kursuje RER.
Na stacji Denfert Rocheraeau kolejna przesiadka na metro.

Aby sobie ułatwić i uprzyjemnić dojazd, w drodze powrotnej wybraliśmy Orlybus, który dowiózł nas na lotnisko bezpośrednio spod hotelu bardzo szybko i przyjemnie.
Orlybus kursuje co 15 minut, jest bardzo punktualny i jechał na lotnisko Orly równe 20 minut ze stacji metra Gleciere. Koszt 6 Euro od osoby, za dzieci w wieku 2 i 4 lata nie płaciliśmy nic. Wyszło taniej niż RER-em.

Pozdrawiam.

Odp:Paryż - Dojazd z Lotniska Orly do centrum Pary - 2007/03/19 19:48 Zaloguj się aby wysłać post. 
majup
Użytkownik

Junior Boarder
graphgraph

mam pytanko też chcę się wybrać do paryża z 2 dzieci: 2 i 4 lata. chciałam spytać jak twoje dzieci zniosły wasz wyjazd tzn.przejazdy metrem, zwiedzanie, podróż samolotem.i drugie pytanko jak rozwiązaliście sprawę posiłków?(mieliście wykupione w hotelu czy jedliście na mieście).
będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
p.s
jeżeli masz gg i ochotę odpowiedzieć na moje pytania mój nr gg 10504737
z góry dziękuję za informacje.
Magda

Odp:Paryż - Dojazd z Lotniska Orly do centrum Pary - 2007/03/19 20:55 Zaloguj się aby wysłać post. 
agnieszka
Użytkownik

Gold Boarder
graph

Wyjazd zniosły bardzo dobrze, to są urodzone podróżniczki. W samolocie obie miały swoje miejsca (młodsza skończyła już 2 lata). Wzięliśmy im soki, żeby piły przy starcie i przy lądowaniu. Pod koniec skarżyły się, że nic nie słyszą, uszy odetkały im się dopiero w Paryżu, ale dzielnie to zniosły W samolocie mieliśmy bloki i kredki, więc sobie grzecznie rysowały na rozłożonych stolikach.

Metrem jeździliśmy bardzo dużo - też bez problemów. Niestety paryskie metro nie jest przyjazne rodzicom z wózkami, czy niepełnosprawnym. Windy nie uświadczysz na prawie żadnej stacji, więc na to trzeba sie przygotować. Na szczęście wózka nie trzeba przenosić przez barierki, bo obsługa stacji otwiera specjalną bramkę dla wózków, ale potem to już schody, schody, schody

Ale wózek - zwykła lekka parasolka - bardzo się nam przydał. Oprócz niego mieliśmy taką przyczepkę, coś a'la deskorolka, na której stała starsza córka. Na pokonanie dłuższych dystansów idealna sprawa. Młodsza siedziała w wózku, starsza jechała z tyłu. taki rydwanik

Jedliśmy na mieście. Dzieciom wzięliśmy z Polski awaryjnie słoiki Gerbera, ale generalnie to chodziliśmy po knajpach, albo kupowaliśmy coś w sklepie i sami robiliśmy jakieś kanapki.

Nie byliśmy w Eurodisneylandzie, który zostawiliśmy sobie na następny raz. Z takich atrakcji, które bardzo przypadły dzieciom do gustu, to zaliczyliśmy wjazd na Wieżę Eiffla i Parc de la Vilette. Tam jest m.in. świetne muzeum nauki (dla dzieci raj) i kino w kuli.
A poza tym to nasze "dorosłe" zwiedzanie też tak ustawiliśmy, żeby dzieci jakoś nie przeforsować - ogólnie były bardzo zadowolone z wyjazdu i pytają, kiedy znowu do Paryża pojedziemy. Tam jest bardzo dużo karuzel na ulicach

Jak masz pytania, to pisz

Odp:Paryż - Dojazd z Lotniska Orly do centrum Pary - 2007/03/20 16:28 Zaloguj się aby wysłać post. 
majup
Użytkownik

Junior Boarder
graphgraph

bardzo dziękuję ci za informacje.
my z naszymi dziewczynami też dużo podróżujemy ale tak daleki no i samolotem jeszcze nie byliśmy.wybieramy sie do Paryża we wrześniu także myśle, że zdążymy się do tego dobrze przygotować.Bardziej martwię się o starszą córkę, tzn. o jej możliwości długiego chodzenia, młodsza będzie jeździć w wózku.Nie wiedziałam, że są takie wynalazki jakie zastosowałaś, a kupiliście to gdzieś (tą "przyczepkę")czy przystosowaliście coś co mieliście w domu?
mamy nadzieję, że nie zgubimy się w tym Paryżu (przejazdy, przesiadki w metrze)bo sami to nie byłoby katastrofy ale z dziećmi?!
Chciałam jeszcze zapytać czy płaciliście dodatkowa za przewóz wózka w samolocie?
Jeszcze raz dziękuję za Twoje informacje
Pozdrawiam Magda.

Odp:Paryż - Dojazd z Lotniska Orly do centrum Pary - 2007/03/21 22:32 Zaloguj się aby wysłać post. 
agnieszka
Użytkownik

Gold Boarder
graph

My ten wynalazek pożyczyliśmy od koleżanki i naprawdę żałuję, że wcześniej czegoś takiego nie kupiłam.
To jest przyczepka szwedzkiej firmy Buggy Board, w internecie znajdziesz bez problemu. Może na allegro można kupić jakieś używane niedrogo? Świetna sprawa.
Jak chcesz, to Ci prześlę na priv zdjęcia naszego rydwanu

A wyjazdem się nie martw. Na pewno będzie świetnie i poradzicie sobie bez problemu.
Nie zgubicie sie, metro w Paryżu jest bardzo dobrze oznakowane, dojedzie sie w każdy zakątek Paryża. Jedyny problem to te schody, po których trzeba tachać wózek.
A nawet jak gdzieś zbłądzicie, to nic się strasznego nie stanie.

Za wózek się nie płaci. I oddawaliśmy go dopiero przy wejściu do samolotu, a nie przy odprawie. To było dobre rozwiązanie szczególnie w drodze powrotnej na lotnisku w Paryżu, gdzie są dość duże odległości do pokonania i z wózkiem idzie sprawniej.

Pozdrawiam.

Odp:Paryż - Dojazd z Lotniska Orly do centrum Pary - 2007/03/22 18:27 Zaloguj się aby wysłać post. 
majup
Użytkownik

Junior Boarder
graphgraph

bardzo dziękuję za informacje dotyczące "przyczepki".sprawdziłam jest dostępna na allegro, ale tylko nowa. cena nie jest zbyt niska ale chyba zastanowię się nad kupnem - rozwiązałaby problem zmęczenia długimi spacerami.Jeszcze raz dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
pozdrawiam
Magda

Odp:Paryż - Dojazd z Lotniska Orly do centrum Pary - 2007/04/27 13:43 Zaloguj się aby wysłać post. 
azt
Użytkownik

Junior Boarder
graphgraph

witaj

no ja również wybieram sie do Paryza via SKYEUROPE, jeśli można to prosze o kilka wskazówek:
1.kupując karte orange, moge jeździć wszystkimi srodkami komunikacji bez limitu?
2 w jakim hoteliku sie zatrzymaliście i ew co możesz polecić (aby był niedrogi a znośny)
3. czy mieliście jakis plan zwidzania miasta czy raczej na zasadzie impulsu "dziś to jutro może tamto"?
4. w jakiej sieci sklepów spozywczych oczywiście sie zaopatrywać i jakiego typu knajpiki polecasz (niedrogo a znośnie)
5. co do lotu ja wylatuje z w-wy jak oceniasz linie skyeurope czy cos trzeba wziąc pod uwage korzystając z ich usług itp

dzieki serdecznie za odpowiedź i sorki za takie tam prozaiczne pytanka

pozdrawiam
Krzysztof

Odp:Paryż - Dojazd z Lotniska Orly do centrum Pary - 2007/04/27 14:19 Zaloguj się aby wysłać post. 
agnieszka
Użytkownik

Gold Boarder
graph

1. Chyba tak. Nie jestem pewna. My kupiliśmy takie zwykłe "sieciówki" na 2 czy 3 strefy. W zupełności wystarczy. Tylko przy trasie na lotnisko przekraczaliśmy te strefy, ale Orlybus i tak był oddzielnie płatny. Kupiliśmy bilety 5-dniowe. Są też dobowe i chyba 3-dniowe.

2. My się akurat zatrzymaliśmy w dość drogim hotelu, bo wykorzystywaliśmy punkty hotelowe, więc trudno mi go polecać. Ale bardzo dobre opinie słyszałam o hotelu Polskiej Akademii Nauk w Paryżu.
Oto namiary:

Stacja Naukowa PAN - Paryż
Scientific Centre of the Polish Academy of Sciences in Paris

Ośrodek Lauriston
74 rue Lauriston, 75116 Paris
Sekretariat Stacji
tel. (0-0331) 56 90 18 34, fax: (0-0331) 47 55 46 97
e-mail: sekretariat.parispan@free.fr
www.academie-polonaise.org

Administracja Stacji i pokoi gościnnych
tel. (0-0331) 56 90 18 35
rezerwacja.parispan@free.fr

Ceny podobno przystępne i bardzo dobra lokalizacja przy Łuku Triumfalnym.

3. Zwiedzaliśmy spontanicznie Dokładnie jak piszesz - dziś to, jutro może tamto. Pierwszego wieczoru powiedzieliśmy sobie, co najbardziej chcielibyśmy zobaczyć i potem staraliśmy się, żeby te najważniejsze rzeczy zobaczyć. Byliśmy z dziećmi, więc odwiedzaliśmy takie miejsca, żeby i im się podobało. I generalnie bezstresowo podeszliśmy do zwiedzania. Bilety teraz takie tanie, że to czego nie zobaczymy teraz, można zobaczyć następnym razem, który już zresztą mamy zaplanowany.
Bardzo dużo łaziliśmy na piechotę i polecam taki sposób zwiedzania. Spacer po Paryżu i odpoczynek w kawiarni to super sprawa

4. W ogóle nie widziałam żadnych sieciowych sklepów, marketów, itp. Pewnie są gdzieś na obrzeżach. W mieście tylko takie małe sklepiki spotykaliśmy i tam sie zaopatrywaliśmy + w piekarniach.
Knajp jest bardzo dużo. Nam polecano 2 miejsca, gdzie można fajnie zjeść - okolice placu Bastylii i okolice Panteonu. I rzeczywiście bardzo sobie chwaliliśmy.
Fajne knajpki były też blisko Centrum Pompidou.

5. Sky Europe oceniam bardzo pozytywnie. Byliśmy już z nimi w Paryżu i w Rzymie. Normalne linie, tyle że bez posiłku na pokładzie, więc to uwzględnijcie. Można kupić bułkę czy kawę, ale dość drogo
Jak lecieliśmy do Rzymu, to nam zmienili datę powrotu, znajomym zdarzyło się tak samo w przypadku Paryża. Nam to akurat specjalnie nie przeszkadzało wtedy, ale komuś może poważnie zakłócić cały plan. Tak się zdarza pewnie nie tylko w Sky Europe.
<< start < wstecz 1 2 3 dalej > koniec >>
Biuletyn: Imię: Email:

Nie masz konta?

Informacje o Forum
Nasi użytkownicy napisali: 1007 wiadomości.
Mamy 2750 zarejestrowanych użytkowników na stronie.
Ostatnio na stronie zarejestrował się: cezar_j
Aktualnie odwiedza nas: 2 gości i 0 zarejestrowanych użytkowników.
Zarejestrowani użytkownicy on-line:
BIULETYNKontaktO nasMapa stronyPolityka Prywatności i ZaufaniaRegulamin korzystania z serwisu
Copyright © 2006-2008 grupa eturystyka.org - Wszystkie prawa zastrzeżone;