Alina
Użytkownik
 Fresh Boarder
| Posty: 1 |   | Oklaski: 0
|
Witam, Czy ktoś może mi podpowiedzieć w jakich liniach lotniczych można po atrakcyjnych cenach kupić bilet lotniczy dookoła świata? Marzy mi się taki wyjazd na 2-3 miesiące. Wiem, że są rożne warunki, rożne taryfy, że cena zależy od ilości stopoverów po drodze, itd. Szukać w internecie, czy w biurach podróży u agentów? Czy ma znaczenie, w którą stronę sie leci - na wschód, czy na zachód? Intuicyjnie myślę, że na zachód jest o tyle lepiej, że mniej uciążliwe są zmiany czasu. Chętnie się dowiem na co zwrócić uwagę przy kupnie takiego biletu od osób, które odbyły podobną podróż. Pozdrawiam, Alina.
PS. Podróż mogę rozpocząć z dowolnego miasta w Polsce lub z Berlina albo Pragi. Wchodzi też w grę np. Londyn, który jest w zasięgu tanich linii lotniczych.
|
|
|
Zaloguj się aby wysłać post.
|
gzwolak
Użytkownik
 Fresh Boarder
| Posty: 2 |   | Oklaski: 0
|
Cześć! Wprawdzię leciałem dookoła świata dwa razy, ale było to ładnych parę lat temu, także niektóre rzeczy mogły się w tym czasie zmienić. Ja miałem do wyboru Star Alliance (takie linie jak Lufthansa, Austrian Airlines, LOT, United, Alitalia) i One World Alliance (British Airways, Qantas, American Airlines itd.). Dla mnie tańsze okazało się Star Alliance. Cena zależała od ilości stopów (minimum 3). Na każdym kontynencie można było lecieć za darmo z głównego lotniska, jak Frankfurt, do punktu docelowego, jak Warszawa i z powrotem, także nie ma problemu z wylotem z Warszawy, czy z Berlina. Cena nie zależała od kierunku lotu. One World miał bardziej skomplikowany system, ale zbytnio go nie zgłębiałem, bo i tak było drożej dla mnie, niż ze Star Alliance, co nie znaczy, że tak jest zawsze. Radzę przejrzeć oferty obydwu grup na ich stronach internetowych. Myślę, że pomoc agenta w tym wypadku nie jest potrzebna, wszystko można z powodzeniem załatwić przez internet, ale mimo wszystko warto zapytać i porównać ceny. Powodzenia!
|
|
|
Zaloguj się aby wysłać post.
|
|