Bilety lotnicze Relacje z podróży
Czytaj pocztę Noclegi Wycieczki
Forum Fotoreportaże
      BiuletynBiuletyn   RejestracjaRejestracja
WycieczkiNoclegiBilety lotniczeCzartery jachówTargi turystycznePogodaGrupy dyskusyjne
Start arrow Forum

Ekwador i Wyspy Galapagos - 2007/06/02 13:35 Zaloguj się aby wysłać post. 
Tutenhamon
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph
Oklaski: 0

Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Proszę o wszelkie informacje na temat wyjazdu do Ekwadoru i możliwości zwiedzenia Wysp Galapagos. Interesuje mnie wyjazd samodzielny, bez biur podróży. Chcę z Ekwadoru dostać sie na Galapagos i nocować na statku, który pływa pomiędzy wyspami. Wiem, że na miejscu w Ekwadorze działają różne lokalne agencje. Chcę znaleźć złoty środek, czyli zakwaterować sie na jakimś sensownym i bezpiecznym statku, a jednocześnie nie wydać na to majątku. Nie musi być wielki luksus. Ktoś poleci jakieś namiary - linie lotnicze, lokalne środki transportu, noclegi, lokalne agencje turystyczne, itp.
A poza tym:

- Czy tygodniowe podróżowanie po Wyspach Galapagos jest wystarczające? Czy planować dłuższy pobyt?

- Jaki przewodnik po Ekwadorze moglibyście polecić? Pewnie Lonely Planet sie sprawdza najlepiej, jak znam życie.

- Kiedy najlepiej jechać do Ekwadoru? Na Galapagos to chyba wszystko jedno, ale góry w Ekwadorze kiedy najlepiej odwiedzić?

- Mile widziane wszelkie inne wskazówki i dobre rady
Dzięki!
    Zaloguj się aby wysłać post. 

Reklama

Odp:Ekwador i Wyspy Galapagos - 2007/06/05 13:40 Zaloguj się aby wysłać post. 
Emillo
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph
Oklaski: 1

Ekwadorskie gory najlepiej odwiedzic w terminie od czerwca do wrzesnia - pazdziernika.
Polecam tez przejazd pociagiem przez Devil's Nose z Riobamby do Sibambe.
Mozna tez podrozowac busami, tylko sa one strasznie ciasne, jesli masz ponad 150 cm wzrostu, to kolana pod broda.

Na Galapagos niestety nie bylem jeszcze, ale tez to jest moje marzenie. Mysle, ze tydzien na wyspach powinien wystarczyc.
Ja planuje dluzszy wyjazd Kolumbia - Ekwador - Peru.
Udanej podrozy!

Odp:Ekwador i Wyspy Galapagos - 2007/08/11 16:29 Zaloguj się aby wysłać post. 
rambo
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph
Oklaski: 0

Na Galapagos nie byłem, ale o Ekwadorze kontynentalnym mogę coś powiedzieć.
Przede wszystkim - dobry kierunek wybrałeś
Jest tam co oglądać.
Amazonia, góry, wybrzeże, wszystko super ciekawe. Do tego kultura, zabytki, ludzie.
Jeśli wybierasz się w góry, to zobacz krater Quilotoa. Tylko ważna rzecz - zaaklimatyzuj się wcześniej. Bo wysokości są duże. Już samo Quito jest jedną z najwyżej położonych stolic świata - prawie 3 tys. m n.p.m! To sprawi, ze po męczącej podróży, nasze zmęczenie może być spotęgowane właśnie tą wysokością. Trzeba sie przyzwyczaić.

Polecam też Park Narodowy Cuyabeno. My najpierw dostaliśmy się do Lago Agrio, potem mieliśmy etap jazdy samochodem, a potem jeszcze płynęliśmy łodzią.

Wart odwiedzenia jest też sobotni targ w Otavalo (ok. 100 km na północ od Quito). Indianie z okolicznych wsi przyjeżdżają wtedy.
Świetny targ jest też w Saquisili koło miejscowości Latacunga.

Jeśli jesteś emocjonalnie związany ze świnkami morskimi, możesz odczuwać pewien dyskomfort na widok swoich ulubienic serwowanych na talerzach. A tak poza tym jedzenie w Ekwadorze znakomite!

Na podróżowanie po Ekwadorze moim zdaniem warto przeznaczyć ze 3 tygodnie + tydzień na Galapagos.
Jeśli nie możesz sobie pozwolić na taki luksus, to minimum 2 tygodnie rezerwuj.
Biuletyn: Imię: Email:

Nie masz konta?

Informacje o Forum
Nasi użytkownicy napisali: 745 wiadomości.
Mamy 2372 zarejestrowanych użytkowników na stronie.
Ostatnio na stronie zarejestrował się: karpackieklimaty
Aktualnie odwiedza nas: 41 gości i 1 zarejestrowanych użytkowników.
Zarejestrowani użytkownicy on-line:  Marek Weber (marekweber)
BIULETYNKontaktO nasMapa stronyPolityka Prywatności i ZaufaniaRegulamin korzystania z serwisu
Copyright © 2006-2008 grupa eturystyka.org - Wszystkie prawa zastrzeżone;