mkrzyczkowski
Użytkownik
 Fresh Boarder
| Posty: 1 |   | Oklaski: 1
|
Szanowni forumowicze ! Mam na imie Michał, i jestem wolontariuszem dla organizacji Humana People to People. Wiem ze zainteresowanie tematem wolontariatu w Afryce jest spore3, dlatego chcialem wam troche przyblizyc ten temat. Od 2 miesiecy jestem na kursie środowiskowym GAIA, ktory pozwala mi otrzymac stypendium na kurs przygotowawczy i wyjazd do afryki. Pokryc koszty transportu, ubezpieczenia itp. Jest to dobra opcja dla ludzi ktorzy nie maja pieniedzy zeby z wlasnej kieszeni zaplacic za program. Za kolejne 2 miesiace rozpoczynam kurs przygotowawczy w norwegii, a potem półroczny program w Zambii (oczywiscie jest to tylko jeden z mozliwych do wyboru krajow). Jednym z moich zadan jako wolontariusza jest pozyskanie chetnych do programu, ponbiewaz mimo sporego zainteresowania, ilosc wolonrtariuszy jest nadal niewystarczajaca. Jezeli chcieli byscie uczestniczyc w takim projekcie, zatrzymac rozprzestrzenianie sie wirusa HIV, uczyc osierocone dzieci, sadzic drzewa, lub w inny sposob przyczynic sie do odrodzenia tego pieknego kontynentu, teraz jest na to czas. Zapotrzebowanie na rece do pracy jest wielkie. Wybor projektow jest bardzo duzy, bardzo wiele z nich wygralo miedzynarodowe nagrody za efektywnosc, nie sa to jednorazowe akcje, lecz planowane na kilka lat powazne inwestycje ktore tworzą podtrzymywalny rozwoj i daja szanse zwyklym ludziom. Bardzo chetnie odpowiem na wszelkie pytania, odpowiedzi mozecie tez znalezc na stronie www.humana.org . Z gory dziekuje za jakiekolwiek przejawy zainteresowania. Pozdrawiam Michał
|
|
|
Zaloguj się aby wysłać post.
|
sandy
Użytkownik
 Fresh Boarder
| Posty: 2 |   | Oklaski: 0
|
Witam,mam na imię Sandra i również jestem zainteresowana wolontariatem,ale właśnie takim za granicą.Z tego co napisałeś w swojej wypowiedzi to chyba dość długo zajmujesz sie tematem wolontariatu i w związku z tym mam parę pytań,bo ja tez chciałabym być takim aktywnym wolontariuszem,ale nie wiem od czego zacząć,gdzie iść etc.Dlatego będę wdzięczna za każdą nawet najmniejszą radę dotyczącą wolontariatu za granicą,aha mam jeszcze jedno pytanko czy istnieje możliwość wyjechania gdziekolwiek za granice jeszcze w tym roku?Pozdrawiam i mam nadzieje,ze z każdym dniem będzie przybywać nowych wolontariuszy 
Sandra
|
|
|
|
Radtke
Użytkownik
 Fresh Boarder
|
Podajcie jakie trzeba spełnić wymagania by zostać wolontariuszem (znajomość języków obcych, wykształcenia, wieku) a myślę, że chętnych chcących nieść pomoc tym biednym ludziom. Bo to, że bogaci podarują zbędny okruszek ze swojego "wypasionego" stołu, to tylko zagłuszenie sumienia. Gratuluję Pomysłodawcy za wspaniały pomysł i pozdrawiam Radtke
|
|
|
|
utratos
Użytkownik
 Fresh Boarder
|
Tak w skrócie o tym wolontariacie:
WOLONTARIAT w AFRYCE lub INDIACH! **CICD**
Jeśli lubisz podróżować, poznawać nowych ludzi i kultury, pomagać innym lub chcesz zdobyć doświadczenie w międzynarodowej organizacji humanitarnej jest to oferta dla Ciebie! College for International Co-operation and Development (CICD) poszukuje Wolontariuszy. Możesz przyczynić sie do walki z AIDS i biedą na Świecie! Również TY możesz zmieniać świat na lepsze!
Projekty w których możesz wziąć udział: ( Mozambique, Malawi, Namibia, Indie )
- ''Dzieci ulicy''- projekt pracy socjalnej z dziećmi, głównie sierotami. - HIV/AIDS prewencja - Nauczanie początkowe - Agrokultura i sadzenie drzew - Edukacja dzieci i dorosłych - w tym takze przyszłych nauczycieli. - Uświadamianie kobiet o ich prawach. * I wiele innych w zależności do którego kraju chciałbyś się wybrać.
Jedynym wymaganiem jest wiek 18+ Specjalne kwalifikacje nie są konieczne (języków obcych - angielskiego lub tych potrzebnych do projektów uczymy się w szkole), ważny jest Twój zapał, pozytywna energia i motywacja do pracy.
PROGRAM: * 6 miesięcy nauki w szkole (Hull, England ) * 6 miesięcy wolontariatu w Afryce lub Indiach * 2 miesiące podsumowania projektu
**Podczas 6-miesięcznego szkolenia musisz płacić czesne za szkołę - ALE jeśli nie masz pieniędzy - NIE MA PROBLEMU! Możesz wziąć udział w 4-miesięcznym programie GAIA ENVIRONMENTAL COURSE poprzedzającym Twoje szkolenie, podczas którego zapracujesz na swoje stypendium!
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej oto nasze NAMIARY:
College for International Cooperation and Development (CICD), Hull, England Tel. (+44) 07813 854 298 albo (+44) 01964 631 826 E-mail: marie@cicd-volunteerinafrica.org www.cicd-volunteerinafrica.org www.humana.org www.drh-movement.org
Jeżeli jesteś zainteresowany, masz wątpliwości lub pytania, nie zwlekaj - skontaktuj się ze mną: E-mail: maciej.cicd@wp.pl gadu-gadu: 1282757
Pozdrawiam Maciek
|
|
|
|
utratos
Użytkownik
 Fresh Boarder
|
Nie jestem pracownikiem Humany ani jej adwokatem. Jestem wolontariuszem - uczestnikiem opisanego powyzej programu. Moim zadaniem jest jak najdokladniejsze poinformowanie potencjalnych chetnych o charakterze programu , kosztach , zyciu w czasie szkolenia w Anglii jak i podczas projektu w Afryce , jak i obowiazkach ciazacych na wolonatariuszach itd itp. Te ogloszenie to jedynie wstepna informacja. Po zapoznaniu sie z pelnym obrazem kazdy moze zdecydowac czy warunki mu sie podobaja czy nie. Nie mam latwosci w wypowiadaniu sie na temat spraw, o ktorych nie mam pojecia. Totez moge pisac jedynie o programie, w ktorym uczestnicze oraz o miesjcu, w ktorym mieszkam ( Hull , Anglia). "Dla niedowiarkow" - psychomanipulacja , glodzenie itd itp to kompletne bzdury. Z drugiej strony co tydzien przybywa tutaj ( do szkoly w Hull) kilku wolontariuszy , ktorzy zakonczyli swoje programy podczas, ktorych pomagali bezposrednio ludziom w Afryce i w Indiach. Oczywiscie nie jest tutaj idealnie ale to wolontariat a nie wakacje. Mam nadzieje ze osoby, ktore sie wpisaly powyzej robily to w dobrej wierze. Jesli bylo inaczej to znow gore wziela negatywna czesc polskiej natury... Dla zainteresowanych organizowane sa na miesjcu spotkanie informacyjne. Mozna obejrzec szkole , poznac nauczycieli i wolontariuszy. Takie spotkanie tez czasami odbywaja sie w Polsce. Ponawiam wiec oferte dla osob , ktore nie boja sie wyzwan i chca cos zrobic dobrego!
Pozdrawiam
|
|
|
|
|