Gosik
Użytkownik
 Fresh Boarder
| Posty: 1 |   | Oklaski: 0
|
Hej! Zwracam się do osób, które były w Australii z pytaniem kiedy najlepiej jechać. Wydaje mi się, że najodpowiedniejszą porą jest jesień lub wiosna, ale może się mylę. Chciałabym pojechać na miesiąc, nie za bardzo mogę być dłużej i obawiam się, że trochę za krótko i nie zdążymy wszystkiego zobaczyć. Co w takim razie podczas takiej miesięcznej wyprawy najlepiej zwiedzić? No i bardzo ważna dla mnie rzecz - czym najlepiej lecieć? Bardzo ważna jest dla nas cena. Może być i 50 przesiadek w dziwnych miejscach, żeby tylko bilet był po w miarę rozsądnej cenie. Czy możecie polecić jakieś linie, albo biuro, które potrafi wyszukać atrakcyjne połączenia? Obojętnie dokąd. Możemy lecieć do Sydney, do Melbourne, Adelaide, Brisbane, gdziekolwiek  Jak jest z cenami na miejscu? Noclegi, jedzenie, dużo drożej jest w porównaniu z Polską? Mam nadzieję, że spokojnie da się tam jechać bez żadnych rezerwacji i z plecakiem podróżować, a noclegi załatwiać na miejscu. Bardzo proszę o jakieś relacje.
|
|
|
Zaloguj się aby wysłać post.
|
AlinaT
Użytkownik
 Fresh Boarder
|
Witaj, Jesli chodzi o miesiac, w ktorym warto leciec do Australii to jest to bardzo istotna sprawa, biorąc po uwagę , że mozna trafić na porę deszczową, zwaną w Polsce "zimą" i nie nacieszyć się w pełni urokami tego cudownego kraju. Najlepsza pora to lato, które w Australii przypada na miesiące grudzień, styczeń, luty. Testuję to po raz pierwszy ) i to w tym momencie. Więc pozdrawiam gorąco z Sydney. Są miejsca w Australii, w których są 4 pory roku. W Sydney, Brisbane, Melbourne tak własnie jest. Jeśli chodzi o północ Australii, to tam temperatury są bardzo wysokie i klimat bardziej tropikalny. Podobno są dwie pory roku. Wszystko zależy od tego, gdzie chciałabys się wybrac. O cenach przelotow ekonomicznych nie mogę się wypowiedzieć, ponieważ my przenieśliśmy się tutaj na stałę i lecieliśmy z dwójką dzieci, dla nas naistotniejsze było , zeby lot trwał jak najkrócej. Udało nam się znaleźć połączenie przez Singapur - lot trwał 23 godziny i krócej nigdzie nie znaleźliśmy. Bardzo dużo osób leciało przez Honkong, było o kilka godzin dłużej, ale za chyba ciut taniej. Jeśli chodzi o ceny w Oz , to nie jest chyba najgorzej. Osoba z Warszawy nie przeżyje szoku cenowego . Pozdrawiam Warszawkę! W Sydney jest najdrożej, wszędzie indziej podobno taniej. Chleb kosztuje na przykład 1,80$. Mięso niewiele droższe, natomiast wędliny dużo droższe (ok. 100%). Banany, winogrona ok 3 $. Dolar australijski jest tanszy od amerykańskiego. Jesli chodzi o nocelgii to slyszalam, ze najlepsza opcją jest zakup samochodu, w ktorym mozna spac, a na koniec jeszcze mozna sprzedać. Totalnie zużytego, ale jeszcze jeżdżącego można kupić nawet za 2000$, może warto pomyśleć o takiej przygodzie. Życzę powodzenia !! Alina T.
|
|
|
|
gzwolak
Użytkownik
 Fresh Boarder
| Posty: 2 |   | Oklaski: 0
|
Hej! Jeżeli chodzi o najtańsze bilety, to najlepszą porą przyjazdu do Australii jest wiosna lub jesien, ponieważ bilety lotnicze są wtedy dużo tańsze niż w czasie lata lub zimy. Myslę, że dobrym miesiącem jest listopad - wprawdzie to nie lato, ale przeważnie temperatury są już letnie, zwłaszcza dla Polaków i Polek. Najlepiej i najtaniej jest przylecieć do jednego z dużych miast - Sydney lub Melbourne. Do innych miast jak Adelaide można lecieć bezpośrednio, ale te loty są przeważnie droższe, niż lot do Adelaidy przez np. Sydney. Można też lecieć bezpośrednio do Cairns, ale nie wiem, ile taki lot kosztuje. Jeżeli chodzi o linie, to orientuję się w lotach z Berlina (dla mnie bliżej i taniej niż z Warszawy). Najtaniej dla mnie jest latać z KLM, czasami można dostać podobną ofertę w Lufthansie. Z KLM lata się przez Amsterdam lub Paryż, a z Lufthansą przez Frankfurt. Potem jest jeszcze stop w Bangkoku, Singapurze lub KL. Można tez latać British Airways i Qantasem, ale tych lini unikam, ponieważ latają przez Londyn. Punkty za latanie z Lufthansą można wykorzystać w LOT, także jeżeli ceny są podobne, to Lufthansa wygrywa. Co do zwiedzania, to oprócz opery i portu w Sydney, można zobaczyć Góry Błękitne oraz system jaskiń Jenolan Caves. Poza mnóstwem plaż oczywiście (bardzo ładne wybrzeże np. na południe od Sydney). Jest dużo miejsc do zobaczenia poza Sydney, jak Uluru (święta góra Aborygenów), Wielka Zapora Koralowa (np. w Cairns) i parę innych, ale tam już trzeba lecieć samolotem. Lasy tropikalne w Cairns też są warte zwiedzenia. Piękne wysepki Whitsundays, największa wyspa piaskowa Fraser Island (jedyne "rasowe" stado dingo w Australii). Tasmania oferuje dziewicze lasy. Zależy od tego, co chciałoby sie najbardziej zobaczyć. Można dosyć tanio latać z Virgin Blue, Jetstar lub Tiger Airways. Hotele najlepiej zamiawiać na necie na stronie www.wotif.com.au. Przyjemnego zwiedzania!
|
|
|
|
aneta08
Użytkownik
 Fresh Boarder
|
przepraszam bo może nie na temat, ale doczytałam się, że razem z rodzną wyjechałaś do Australii. my z dziećmi też chcielibyśmy wyjechać, ale mało na ten temat wiemy. jak byśmy mieli sami wyjechać, to mniej bym się martwiła, ale mamy malutkie dzieci i one są dlanas najważniejsze. jakbyś mogła cos napisać to byłabym wdzięczna.
aneta
|
|
|
|
Endriu123
Użytkownik
 Fresh Boarder
|
Witam, słyszałem, że z Lutchanzy można najtaniej poleciec do Sydney, czy to prawda? chciałbym wiedzieć jaka jest cena biletu i wizy, jadę z rodziną, zależy mi na tańszym przelocie. Z jakiego bióra podróży najlepiej kupić bilet? byłbym wdzięczny za informacje.  pozdrawiam.
|
|
|
|
jokoala
Użytkownik
 Fresh Boarder
|
Hej nie wiem czy juz znalazlas odpowiedz na swoje watpliwosci ale wydaje mi sie ze jestem odpowiednia osoba do dyskusji moje dwa maluchy urodzily sie wlasnie w australii i latalam z nimi w tą i z powrotem  Latlismy i moge osobiscie polecic EMIRATES bardzo troskliwa obsluga. cathay pacific tez maja dobre warunki. Pozdrawiam i zycze udanych wakacji. nie wahaj sie zapytac o wiecej 
|
|
|
|
Lucjan36
Użytkownik
 Fresh Boarder
| Posty: 2 |   | Oklaski: 0
|
Jak oglądam takie krajobrazy: Fotki Australia to też marzeniami jestem na tamtym kontynencie...
Pozdrowienia
|
|
|
|
kangurek
Użytkownik
 Fresh Boarder
|
Witaj ja byłam w Sydney we wrześniu a bileciki kupiłam w biurze podróży Asia City Center z Warszawy. Oni maja jakieś specjalne stawki i sporo dobrego o nich słyszałam. Pozdrawiam Kasia
|
|
|
|
|