Bilety lotnicze Relacje z podróży
Czytaj pocztę Noclegi Wycieczki
Forum Fotoreportaże
      BiuletynBiuletyn   RejestracjaRejestracja
WycieczkiNoclegiBilety lotniczeCzartery jachówTargi turystycznePogodaGrupy dyskusyjne
Start arrow Forum

Argumenty ZA wyjazdami z dziećmi - 2007/05/30 22:26 Zaloguj się aby wysłać post. 
EiK
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph
Oklaski: 0

Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Hej!
Mam pytanie do wszystkich tych, którzy jeżdżą z dziećmi. Jakie są Wasze argumenty za takimi wyjazdami? Nie mam już siły dyskutować z moją rodziną, która uważa, że miejsce małego dziecka jest w kojcu, a dużego pod blokiem na betonowym placu. I że nasze wyjazdy to dziwactwo.
Wiem, że nie muszę sie przed nimi tłumaczyć. My lubimy jeździć, nasze dzieci lubią i jest super. Ale wierzcie mi, że może to człowieka zmęczyć. Czy Wy również ciągle spotykacie sie z takim strofowaniem i "wiedzeniem lepiej" co dla Waszych dzieci jest lepsze?
    Zaloguj się aby wysłać post. 

Reklama

Odp:Argumenty ZA wyjazdami z dziećmi - 2007/06/02 21:39 Zaloguj się aby wysłać post. 
Reni
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph

Ja pochodzę z podróżującej rodziny, od dziecka wyjeżdżaliśmy z bratem i z rodzicami na wakacje naszym maluchem - to były czasy Węgry, Bułgaria, namioty i my.
Często jeździliśmy na biwaki, moi rodzice to podróżnicy i zapaleńcy. Cieszą się, że i nam sie udzieliło zamiłowanie do podróżowania. Tak więc strofowania żadnego u nas nie ma.
Teściowie owszem, są zaniepokojeni, kiedy bierzemy dzieci gdzieś dalej, np. do Azji w zeszłym roku, ale ufają nam i wiedzą, ze sie przygotowujemy solidnie do takich wojaży i wnusiom się krzywda nie stanie

Argumenty za? Dzieci się wspaniale rozwijają, nasiąkają ciekawością świata i innych kultur, chętniej się uczą języków obcych, bo mają zupełnie inną motywację niż zdobycie dobrej oceny w szkole, buduje się fajna rodzinna więź i wspólne zamiłowania, przeżywa się wspólne przygody, ma sie wspólne wspomnienia, można by wymieniać w nieskończoność.
Jeśli zdrowie pozwala, jeśli są chęci ze strony rodziców i dzieci, jeśli jest zdrowy rozsądek i elastyczność, to nie widzę argumentów przeciw.

Odp:Argumenty ZA wyjazdami z dziećmi - 2007/06/05 09:23 Zaloguj się aby wysłać post. 
mal_art
Użytkownik

Expert Boarder
graphgraph
Oklaski: 3

Ja też z rodzicami objechałam pod namiotami kawałek Polski, więc sa w miarę spokojni o nasze zdrowie, życie i bezpieczeństwo, jakoś zaakceptowali też wyjazdy do Azji. Teściowie gorzej, ale to inne pokolenie (im ludzie starsi, tym bardziej do podróży podchodzą jak do durnych fanaberii, z wyjątkiem samych podróżników w zaawansowanym wieku).
Argumenty mogą być różne, ale myślę, że rodzince kochanej nie o argumenty chodzi, tylko o krytykowanie Was i Waszego stylu życia. Można próbować coś o zbawiennym wpływie zmiany klimatu na górski czy morski, jodzie i innych. Można o tym, że tyle razy wyjeżdzaliśmy i przecież nic się nie stało. Można o tym wreszcie, że wakacje są nie tylko po to, żeby odpocząć, ale żeby coś zobaczyć i gdzieś się ruszyć, i to w miejsce, które odpowiada wszystkim członkom rodziny, nie tylko dzieciom!
Ale obawiam się, że niektórych ludzi NIC nie przekona, choćbyś mówił językami ludzi i aniołów. I chyba trzeba się z tym pogodzić, nie słuchać albo słuchać i i tak robić swoje. A dyskusje na ten temat ucinać, mówiąc coś w stylu "już to omówiliśmy, nie zmieniliśmy zdania od ostatniego razu".
Pozdrawiam i zyczę dużo wytrwałości i udanych podróży!
Malwina
PS o tym dlaczego ja podróżuję z małymi dziećmi napisałam trochę na swojej stronce, którą przy okazji zareklamuję: http://www.flaczynski.republika.pl

Odp:Argumenty ZA wyjazdami z dziećmi - 2007/06/05 18:37 Zaloguj się aby wysłać post. 
Renata
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph

Malwina, jestem pod wrazeniem Waszego wyjazdu do Wietnamu. Czytalam o nim kiedys w gazecie, potem sie natknelam na relacje podczas szukania informacji o Indonezji z dziecmi, a teraz na tym forum. Gratuluje i zycze kolejnych udanych wypraw.

A co do argumentow za, to ja sie zgadzam z Reni. Same plusy plyna ze wspolnego podrozowania jesli sie zadba, zeby bylo ono radosne i bezpieczne dla wszystkich.
Ja raczej staram sie nie wdawac w polemiki, jesli widze, ze ktos tak naprawde i tak swoje wie i chodzi mu tylko o to, zeby powiedziec cos przykrego, czy sie pomadrzyc. Nasza najblizsza rodzina na szczescie nie ma problemow z naszym zamilowaniem do wyjazdow.
Pozdrawiam serdecznie, Renata

Odp:Argumenty ZA wyjazdami z dziećmi - 2007/06/06 07:23 Zaloguj się aby wysłać post. 
mal_art
Użytkownik

Expert Boarder
graphgraph
Oklaski: 3

Dzięki za miłe słowa, prawdę mówiąc z podróżowaniem z dziećmi (nawet do sąsiedniej miejscowości, a co dopiero do krajów dalekich) zawsze jest na jakimś zwariowanym wesołym miasteczku, nigdy nie wiadomo, co się wydarzy... Coś jak z Forrestem Gumpem , że życie jest jak pudełko czekoladek i nigdy nie wiesz, co ci się trafi. Tylko w podróży nie wszystkie te czekoladki bywają słodkie...
Kłótnie z rodziną przed wyjazdami to naprawdę najgorsze, co psuje całą atmosferę i zniechęca do wyjeżdżania, ale zawsze można próbować się nie przejmować. Tylko że trochę trudno... No, ale wakacje mają być przyjemne dla wszystkich, a nie tylko dla teściów czy dziadków! My części rodziny (tzn moim dziadkom, a pradziadkom moich dzieci) o Wietnamie nic nie wspomnieliśmy do dziś, bo po co ich denerwować. Gorzej, jeśli swoją opinię chce wyrazić kolejna ciocia klocia, ale takimi wypowiedziami można już naprawdę się nie przejmować, pies szczeka, karawana idzie dalej. Nie warto tracić nerwów i argumentów...
Wyjeżdżajcie, wyjeżdżajcie i tylko potem piszcie fajne relacje ku pokrzepieniu serc innych podróżujących rodzin! Pozdrawiam M.

Odp:Argumenty ZA wyjazdami z dziećmi - 2007/08/13 15:24 Zaloguj się aby wysłać post. 
Ewelina_F
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph

Nasz argument jest taki, ze wszyscy jesteśmy urodzonymi podróżnikami, łącznie z dzieckiem. Jak gdzieś jedziemy, to córka nas pogania przy pakowaniu i przy szykowaniu się, bo ona już by chciała gnać.
Interesuje się geografią, od dawna wie co nad jakim morzem leży, marzy żeby zobaczyć Himalaje, ma swoje wyśnione miejsca, itp.
Kiedy mamy z nią jeździć? Jak skończy 16 lat i będzie wolała ze swoimi znajomymi jechać zamiast z rodzicami?
Teraz jest czas, żeby jej pokazywać świat, uczyć tolerancji, pokazywać, że świat jest kolorowy, różnorodny, pełen smaków, języków, zwyczajów.
A poza tym przy kim jak nie przy nas nauczy się podróżować z głową? Teraz uczestniczy we wszystkich przygotowaniach, wie na co trzeba uważać, w jakich momentach zachować szczególną ostrożność. Dzięki temu będę spokojniejsza w przyszłości, jak już sama będzie ruszać w drogę.

O:Argumenty ZA wyjazdami z dziećmi - 2008/07/18 10:27 Zaloguj się aby wysłać post. 
borek
Użytkownik

Junior Boarder
graphgraph

Podróże kształcą Banalne ale prawda.
Trzeba więc jeździć z dziećmi żeby wyrosły na mądrych, otwartych i zaradnych ludzi.

O:Argumenty ZA wyjazdami z dziećmi - 2008/09/24 12:52 Zaloguj się aby wysłać post. 
jkapi
Użytkownik

Fresh Boarder
graphgraph

My jeździmy sporo z dziećmi - samochodem po Europie a ostatnio samolotem. Warto, jeśli potrafi się samemu "zorganizować", podróżowanie z dziećmi nie jest dla osób niezorganizowanych niestety .

Relacja z ostatniego wyjazdu samolotowego: http://www.klubwakacyjny.pl/blogs/grecja2008/
Biuletyn: Imię: Email:

Nie masz konta?

Informacje o Forum
Nasi użytkownicy napisali: 1066 wiadomości.
Mamy 2813 zarejestrowanych użytkowników na stronie.
Ostatnio na stronie zarejestrował się: verte
Aktualnie odwiedza nas: 8 gości i 1 zarejestrowanych użytkowników.
Zarejestrowani użytkownicy on-line:  Czartery eturystyka.org (charternavigator)
BIULETYNKontaktO nasMapa stronyPolityka Prywatności i ZaufaniaRegulamin korzystania z serwisu
Copyright © 2006-2009 grupa eturystyka.org - Wszystkie prawa zastrzeżone;