Renata
Użytkownik
 Fresh Boarder
| Posty: 3 |   | Oklaski: 0
|
Witam serdecznie, to moj pierwszy post na tym forum. Widze, ze sa tu rodzice wyjezdzajacy z dziecmi, wiec moze znajdzie sie ktos, kto byl z dzieckiem na wyprawie w tak odleglym kraju jak Indonezja. Szukalam w sieci informacji na ten temat, ale o Indonezji z dziecmi nic nie znalazlam. Gratuluje przy okazji Malwinie, ktora tu sie udziala, wyjazdu do Wietnamu. Czytalam o tym kiedys w jakiejs gazecie typu Dziecko i teraz szukajac informacji tez sie natknelam na relacje.
Mam nadzieje, ze nikt tu na mnie nie nakrzyczy, ze dziecko zamierzamy ciagnac taki kawal swiata. Staramy sie jak najlepiej przygotowac do spelnienia naszego marzenia, stad tez ten post tutaj. Chce korzystac z doswiadczen innych.
Interesuje mnie oczywiscie wszystko. Kazda informacja jest na wage zlota. Co moze tam byc ciekawego dla 5 latka? Gdzie spac, co jesc, na co uwazac, czym sie przemieszczac na miejscu, jakie sa zagrozenia, jakie atrakcje i tak dalej. Bardzo licze na Wasza pomoc. Pozdrawiam, Renata.
|
|
|
Zaloguj się aby wysłać post.
|
mammamija
Użytkownik
 Fresh Boarder
| Posty: 2 |   | Oklaski: 0
|
witam byliśmy tamże w ubiegłym roku z 5,5 latkiem tylko na Bali przed wyjazdem polecam wizytę u lekarza od chorób tropikalnych-myśmy się wszyscy szczepili na tyfus, zółtaczki plus tabletki na malarię i polio świaże trzeba też mieć, na granicy nie wymagają szczepień, ale zdrowy rozsądek...wiadomo wizyta musi być na długo przed podróżą-bo na lekarstwa pp. malarii czeka się dośc długo (6 tyg. chyba, plus trzeba je jeść na 2 tyg. przed wyjazdem)
byliśmy sami, bez biura podróży
minusy- mało turystów, w ośrodkach mało dzieci, generalnie smutno dość jednak plusy przeważają nad minusami milion razy!!!!
polecam tak: kuta -turystyczne centrum plus aqua park (rewelacyjny, full dzieci, cudowan zabawa na kilka dni) północ wyludniona, ale dzika przez to rafting, wulkany, jedzenie no obłędne wakacje bardzo egzotyczne nabraliśmy ochoty na takie klimaty jak kambodża i wietnam
spaliśmy w hotelach, ceny niźsze niż w polsce, jadaliśmy wszystko-łącznie z sushi nic nam nie było, ani razu ni mieliśmy sensacji żołądkowych ani jakichkolwiek innych uważam, że kraj bezpieczny, przyjazny dzieciom
z doświadczenia mozemy polecić rozwiązanie bookowania hotelu na pierwsze kilka dni- odbiera samochód z lotniska, co po kilkunastu godzinach lotu jest wygodne piękna plaża w jimbaram (lądujące samoloty a ty siedzisz w narze na plaży i jesz langusty wielkości kota piękne hotele w nusa dua, niestety głównie dla japończyków (ceny od 400 dol)
przemieszczanie się po wyspie jest proste-wynajmujesz samochód z kierowcą, cen dokłądnych nie pamiętam ale raczej niskie na północy byliśmy w lovinie delfiny, koralowce ale nie ma turystów, choć hotele bb ładne
tyle
|
|
|
|
mal_art
Użytkownik
 Expert Boarder
| Posty: 23 |   | Oklaski: 3
|
Cześć, W Indonezji byłem już 10 lat temu i to jeszcze bez dzieci, więc na pewno wiele się zmieniło, ale troszkę informacji na pewno się przyda. Po pierwsze - na jak długo i gdzie dokładnie jedziesz. Indonezja ma ponad 100 wysp i bardzo różne są na nich warunki klimatyczne, zdrowotne i transportowe. Ogromne odległości są problemem przy podróżowaniu z pięciolatkiem. Nie wyobrażam sobie małego dziecka w autobusie przez 24 godziny. Ale Indonezja z dziećmi jest jak najbardziej możliwa. Spanie - szeroki wachlarz tanich pensjonacików na ternie całego kraju (no może nieco trudniej gdzieś w centrum Borneo, ale zakładam, że tam się nie wybierasz). Jedzenie - na śniadanie standardem są naleśniki z bananami i miodem lub nutellą oraz sałatka owocowa. Dzieci będą zachwycone. Najbardziej popularnym daniem jest nasi goreng, czyli smażony ryż z kurczakiem. W tanich knajpkach dla miejscowych smak jest różny. W miejscach turystycznych zawsze coś się znajdzie bardziej zjadliwego, a nawet europejskiego. Przejazdy - autobusy są mniej lub bardziej wygodne, przeważnie jadą długo. Sporo turystycznych mikrobusów, nieco droższych, wygodniejszych, ale też długo jadących. Tanie są samoloty i proponuję z nich korzystać w miarę możliwości na długich dystansach. Atrakcje dla 5-latka - na pewno wulkany (łatwo jest wejść np. na Gunung Batur na Bali, jeszcze łatwiej na Bromo na Jawie). Miejscowe zwyczaje, balijskie świątynie, małpy i inne zwierzęta, które można zaobserwować. Czy po prostu kolorowi, przyjaźni ludzie. I rówieśnicy chętni do zabawy. Na pewno najłatwiejsza do podróżowania z dzieckiem jest Bali. Wyspa jest nieduża, drogi dobre, dobra komunikacja. Przy tym ciekawa kultura, świątynie, święte groty itp. Z Bali można popłynąć na kilkudniowy rejs na Komodo, gdzie można zobaczyć warany. Wrócić należałoby samolotem z Flores (bądź również łodzią), bo przejazd przez Sumbawę byby moim zdaniem zbyt nużący dla dziecka. W Labuanbajo nie ma lotniska, więc trzebaby pojechać do Ende (też długo i nużąco, po wąskiej, krętej, jedynej asfaltowej drodze na Flores). Bardzo ciekawa kulturowo jest Jawa. Polecam wulkany z genialnymi Bromo i Semeru (bez trekkingu na Semeru oczywiście) i koniecznie Yogyakartę, z pobliskimi Prambanan i Borobodur. Wycieczka na Płaskowyż Dieng jest dość długa, ale cierpliwy i zaciekawiony odkrywca z zachwytem będzie obserwował gorące źródła, buchające kłęby pary spod nóg - uwaga - konieczna bardzo uważna opieka nad dzieckiem. Wędrówka wśród gotującego błota jest bezpieczna pod warunkiem zachowania zdroworozsądkowej ostrożności, a dziecko cały czas za rękę. Oczywiście, źródła można też oglądać z pewnej odległości. W samej Yogyi koniecznie występy w pałacu sułtańskim. Sumatra jest rółnież b. interesująca, ale z uwagi na odległości niezbędny jest samolot. Dorosłym spodobają się okolice Bukkittingi zamieszkane przez arcyciekawe plemię Minangkabau (matriarchat i islam łącznie!; wędrówka na pobliski wulkan Merapi byłaby dość trudna z dzieckiem), okolice Jeziora Toba, zamieszkałe przez Bataków. Dzieciom bardziej spodoba się centrum rehabilitacyjne orangutanów w Bukit Lawang, kilka godzin autobusem od Medanu. W okolicy można zobaczyć ciekawe zwierzęta, las równikowy oraz plantacje (kakaowca, palmy oleistej, kauczukowca). Napisz swój plan, to postaramy się poradzić coś więcej. Napisz też, kiedy jedziesz, bo wkrótce do Indonezji wybierają się nasi znajomi z dziećmi. Pozdrawiamy, Artur Flaczyński (mąż wspomnianej Malwiny) http://www.flaczynski.republika.pl
|
|
|
|
anuska25
Użytkownik
 Fresh Boarder
| Posty: 1 |   | Oklaski: 0
|
Ja z dzieckiem by chyba się nieodważyła, ale wyprawa do Inonezji mnie kusi. Napiszecie mi jaki byłby koszt w miarę zorganizowanej wycieczki? Myślę tu o wykupieniu lotu oraz zarezerwowaniu hotelu na 7 dni..na początek
|
|
|
|
Renata
Użytkownik
 Fresh Boarder
|
Bardzo bardzo Wam dziekuje za tyyyyyle cennych informacji!!! Wrocilam z dlugiego weekendu, a tu takie wyczerpujace odpowiedzi w moim watku. Chcemy jechac za kilka miesiecy, najpozniej na poczatku przyszlego roku. Czy jesien/zima sa dobrymi porami roku na te czesc swiata?
Planowalismy dosc luzno, bo jestesmy przyzwyczajeni do zmian planow w trakcie wyjazdow. Bardzo chcielibysmy odwiedzic Sumatre, Jawe i Bali. Takze Borneo, ale nie wiem, czy damy rade. Mozemy sobie pozwolic na wyjazd na kilka tygodni (tak do 1,5 miesiaca maksymalnie), wiec troche czasu niby jest, ale kraj tez bardzo duzy i trzeba niestety z wielu rzeczy zrezygnowac.
Dzieki Arturze za super opisy atrakcji, bede chyba snila po nocach o tych wulkanach i orangutanach 
Prosze o informacje dot. tych samolotow krajowych tam na miejscu. Czy jest tam mozliwe rezerwowanie z dnia na dzien? Ot tak jakbysmy nagle wpadi na pomysl przemieszczenia sie. Nie chcemy wszystkiego bardzo dokladnie zapinac na ostatni guzik i uzalezniac sie od zaplanowanego wczesniej rozkladu.
Z pewnoscia przyjdzie mi do glowy jeszcze mnostwo pytan, wiec pozwole sobie kontynuowac ten watek  Pozdrawiam i dzieki jeszcze raz.
|
|
|
|
mal_art
Użytkownik
 Expert Boarder
|
Okolice równiekowe charakteryzują się tym, że zawsze można tam jechać. Ja byłem w kwietniu. Pora deszczowa już się skończyła na Jawie, Bali i Wschodnich Wyspach Sundajskich. Na Sumatrze można było nastawiać zegarek - punkt 17.30 zaczynało lać. Na stronach www.wunderground.com jest opcja planowanie podróży, gdzie możesz zobaczyć, jak kształtowała się pogoda danego dnia w poprzednich latach. Z samolotów wewnątrz indonezyjskich osobiście nie korzystałem, ale sądzę, że nie będzie problemów z zakupem biletów "last minute". Więcej na ten temat będę wiedział za nieco ponad miesiąc (znajomi w przyszły wtorek lecą do Indonezji z dziećmi (9 i 4 lata). Jeśli chcesz wiedzieć wcześniej sprawdź na innych forach (Travalbit, Lonely Planete itp). Mnie osobiście najbardziej podobała się wyspa Flores, o ile można cokolwiek stopniować w Indonezji. Do Anuski: nie wiem, bo nigdy nie korzystam ze zorganizowanych wyjazdów. Proponuję kupić bilet, a na miejscu problemów z hotelem na pewno nie będzie. Pozdrawiam, Artur www.flaczynski.republika.pl
|
|
|
|
kici
Użytkownik
 Fresh Boarder
| Posty: 4 |   | Oklaski: 0
|
A jak wygląda profilaktyka antymalaryczna w przypadku dzieci? Mammamija pisałaś o tabletkach, rozumiem, że dziecko tez brało? Oczywista sprawa, że trzeba sie zabezpieczać przed komarami, wiadomo, ale leki chyba też konieczne. Tylko czy dla dzieci to nie jest jakoś zbyt szkodliwe? Jakie teraz przepisują leki? Ja kiedyś brałem lariam i w ulotkę wolałem się nie wczytywać, bo wynikało z niej, że to świństwo straszne.
|
|
|
|
mal_art
Użytkownik
 Expert Boarder
|
Dzieci również wymagają profilaktyki przeciwmalarycznej. Trochę na ten temat napisaliśmy na naszej stronce internetowej - uwaga, zmieniony adres http://www.flaczynscy.art.pl. Generalnie polecamy Malarone Junior - drogi, ale ma najmniej skutków ubocznych. Bardzo dobry tekst Agnieszki Wroczyńskiej i Ani Olej-Kobus na temat malarii i dzieci został właśnie opublikowany w serwisie www.malypodroznik.pl Pozdrawiam, Artur
|
|
|
|
sebastiann
Użytkownik
 Fresh Boarder
| Posty: 1 |   | Oklaski: 0
|
Witam, myślę, że nie ma problemu zabierać dziecka w jakąkolwiek podróż wyłączając oczywiście jakieś wędrówki piesze co raczej nie jest celem pobytu w Indonezji. Jedynym problemem może być czas podróży ale to także zależy od połączeń. Polecam Jeżeli szukasz spokoju to wybierz Nusa Dua - najpiękniejsze plaże w rozsądnej cenie. Polecam także samemu zorganizować taką podróż gdyż wychodzi znacznie taniej: największym kosztem jest oczywiście bilet lotniczy o którego cenę można zapytać się w każdym biurze podróży. Kolejną sprawą jest rezerwacja hotelu i tutaj polecam sprawdzone strony: www.hoteltravel.com, www.agoda.com, www.asiarooms.com, www.planetholiday.com (warto sprawdzić po wybraniu hotelu ceny noclegów w różnych firmach gdyż można uzyskać lepszą cenę). Kolejną sprawą są szczepienia które według moich doświadczeń nie są potrzebne. W razie czego proszę o kontakt a odpowiem na wszelkie pytania Służę pomocą
Sebastiann
|
|
|
|
remek
Użytkownik
 Fresh Boarder
|
Jakieś szczególne szczepienia nie są potrzebne, ale trzeba zadbać o to, żeby dziecko (dorosły zresztą też) miało aktualne WZW A + B, dur brzuszny, polio, błonicę, tężec, krztusiec. To wszystko jest w standardowych obowiązkowych szczepieniach dla dzieci (oprócz WZW A, która nie jest obowiązkowa), wiec jak ktoś idzie zgodnie z kalendarzem szczepień, to nie powinno być problemu.
|
|
|
|
|